1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Perus president öppnar för nyval

Perus president Martín Vizcarra säger att han kan tänka sig att förkorta sin mandatperiod och utlysa nyval för att få ett slut på vad han kallar en institutionell kris i landet.
Perus president Martín Vizcarra, till vänster, här tillsammans med Portugals premiärminister António Costa i februari i år.
Foto: Armando Franca/AP/TT

Även kongressens mandatperiod skulle kortas vid ett nyval. Ordinarie val är planerat till juli nästa år.

Förslaget måste först godkännas av kongressen, där oppositionen har majoritet, och sedan genom en folkomröstning.

– Folkets röst måste bli hörd, säger Vizcarra.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I december i fjol hölls en folkomröstning i landet, som har skakats av en rad mutskandaler, och Vizcarras antikorruptionsåtgärder röstades igenom. Men Vizcarra har fortsatt mött motstånd från kongressen, som kontrolleras av oppositionspartiet Fuerza Popular. Partiets ledare, Keiko Fujimori, sitter själv häktad i väntan på rättegång om inblandning i den jättelika mutskandalen med det brasilianska företaget Odebrecht.

Så sent som i juni i år hotade Vizcarra att upplösa kongressen och utlysa nyval om han inte fick stöd för de nya antikorruptionslagarna. Han fick då kongressens stöd men förhandlingarna om åtgärderna har sedan dess kolapsat.

Enligt Perus grundlag kan Vizcarra inte ställa upp i nästa val. Vizcarra har själv sagt att han inte kommer att försöka ställa upp i nästa presidentval.