Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rusning efter plastskydd till butikskassorna

Det är svårt att hålla två meters avstånd när man ska betala. För att skydda sin personal mot droppsmitta väljer allt fler butiker att sätta upp plastskydd vid kassorna.
Coronaviruset • Publicerad 31 mars 2020
En plexiglasskiva i kassan skyddar både personal och kunder i butiken.
En plexiglasskiva i kassan skyddar både personal och kunder i butiken.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Willys är en av de kedjor som satt upp skydd för personalen. I början av förra veckan beslutade man att sätta upp plastskydd i kassorna i alla sina butiker. Nu är de på plats i runt 200 butiker och de sista kommer att få sina de närmaste dagarna, berättar kommunikationschefen Johanna Eurén.

– Vi fick signaler om att många av våra medarbetare var oroliga i betalningssituationen och såg att det här var en lösning man använt i Danmark.

Annons

Gensvaret har varit positivt, inte bara från personalen.

– Det jag är mest överraskad över är att vi fått så otroligt mycket positiv respons från kunderna, men det är såklart en åtgärd till skydd för dem med.

Ett företag som märkt av den ökande efterfrågan på plastskydd är Arla Plast i Borensberg som på bara ett par veckor sålt 150 000 kvadratmeter barriärprodukter – tunna plastskivor som kan användas till skyddsvisir eller skärmar till skydd för butikspersonal.

Arla Plast, vars kunder i vanliga fall till stor del finns inom fordonsindustrin, har snabbt ställt om. Just nu går produktionen för högtryck och beställningar och nya kunder från hela Europa trillar in.

– Vi har ställt om och flyttat personal i produktionen. Nu fokuserar vi nästan helt på barriärprodukter. Det är samhällsnyttigt och vi kan hålla i gång företaget på ett bra sätt, säger vd Henrik Håkansson.

Fakta: Droppsmitta

Droppsmitta uppstår när till exempel hosta eller nysningar sprider vätskedroppar. De faller vanligtvis snabbt ned i luften och når inte längre än någon meter. Men dropparna kan också nå en annan persons ögon eller slemhinnor direkt, eller via händerna. Det är så de flesta luftvägsinfektioner sprids.

Dropparna kan också falla ned på föremål och ytor och på så sätt föras vidare som kontaktsmitta.

Källa: Vårdhandboken

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons