Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så döstädar du digitalt

Har du funderat på vad som ska hända med din Facebookprofil när du dör? Eller vem som ska ärva alla bilder som du lagrat i molnet?
Här är några tips för hur du kan göra en digital döstädning.
Samhälle • Publicerad 25 januari 2020
I Facebooks inställningar kan du själv välja vad som ska hända med ditt konto när du dör. Arkivbild.
I Facebooks inställningar kan du själv välja vad som ska hända med ditt konto när du dör. Arkivbild.Foto: Sean Kilpatrick/AP Photo
Allt fler av dem som dör lämnar inte bara fysiska ägodelar efter sig, utan även en rad olika konton på sociala medier och andra nättjänster. Arkivbild.
Allt fler av dem som dör lämnar inte bara fysiska ägodelar efter sig, utan även en rad olika konton på sociala medier och andra nättjänster. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Det kanske redan är bestämt vem som ska ärva mormors gamla spegel, fotoalbumen eller sparade brev. Du kanske också har funderat på vilken musik du vill ha på din begravning – om du ens vill ha en sådan.

Men vad som ska hända med ditt digitala arv – alla bilder, tweetar, statusuppdateringar och e-postmeddelanden – är inte alltid lika självklart. Ska någon ärva bilderna, ska allt raderas eller vill du kanske lämna en minnessida efter dig?

Aktuell fråga

Annons

Enligt Peter Göransson, som är kommunikationschef på Fonus, blir det allt vanligare att de drygt 90 000 personerna som dör i Sverige varje år lämnar e-postlådor, Facebookprofiler och andra konton efter sig.

– Av dem som nu avlider tror man att det är mellan 30 000 och 40 000 per år som också har någon slags konto som lever vidare på nätet om ingen gör något, säger han.

I och med 1940-talets stora barnkullar kommer frågan också att bli allt mer aktuell för begravningsbranschen de närmaste åren, tror Peter Göransson.

– Det kommer nog lite smygande. De större kullarna kommer relativt snart och då kommer också den här efterfrågan att öka, säger han.

– Därför är det bra att vi är förberedda och också har samspråk med de olika aktörerna, så att de hänger med och att vi får smidiga lösningar.

Flera tips

De flesta av de stora nättjänsterna har redan nu rutiner för vad som ska hända när en kontoinnehavare dör. Men det finns också saker som du själv kan göra om du vill döstäda digitalt:

* Se över dina olika konton.

På exempelvis Facebook kan du själv ta ställning till vad som ska hända när du dör. Hos andra tjänster finns möjligheter att utse en närstående som kan få tillgång till ett konto.

– Ett generellt råd är också att tänka sig för lite redan innan man klickar sig vidare i den här digitala djungeln. Vi skaffar väldigt många olika konton under en livstid, säger Peter Göransson.

* Se till att någon får tillgång till de viktigaste lösenorden, exempelvis till e-postkonton där det kan komma räkningar, efter din död.

Annons

Sveriges auktoriserade begravningsbyråer har exempelvis gratistjänsten Livsarkivet, där man utöver att lagra viktiga dokument som testamente, samboavtal eller försäkringspapper även ange vad man vill ska hända med Facebook och andra digitala konton. Fonus har en liknande tjänst, Vita arkivet. Det finns också en rad olika betaltjänster som rör det digitala livet efter detta.

– En annan möjlighet är att om man skriver ett testamente, som många behöver göra, kan man också skriva in lösenord et cetera i testamentet, säger Peter Göransson.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons