1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nytt stöd för Sabuni i partiledarstriden

Nyamko Sabuni samlar stöd hos allt fler – nu också från Liberalernas medlemmar i Västsverige.
Men inget av de tunga distrikten har beslutat vem de vill ha som ny partiledare efter Jan Björklund.
Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson på en av de utfrågningar som hållits med partiledarkandidaterna runt om i landet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

På fredagen presenterades resultatet från medlemsomröstningen inom Liberalerna i Västsverige, ett av de tre tunga distrikten.

Siffrorna liknar de från de andra förbund som hållit rådgivande omröstningar: Nyamko Sabuni får störst stöd, följd av Erik Ullenhag. Och så Johan Pehrson en bra bit bakom de två favoriterna.

Drygt en tredjedel av medlemmarna deltog i omröstningen. På söndag fattar förbundet beslut om hur man ska rekommendera sina ombud att rösta – och det är inte säkert att man följer utslaget i omröstningen och nominerar Sabuni.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Det ger en bild av de aktiva medlemmar som valt att rösta. Jag hade hoppats på ett högre valdeltagande. Det får vi fundera på. Det är första gången vi gör detta och vi kommer att behöva utvärdera processen, säger Pär Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna Västsverige.

De tre tunga avgör

Flera förbund har gett valberedningen besked om sina nomineringar. Nyamko Sabuni är favorit i exempelvis Jönköpings län, Östergötland och Gävleborg, medan Erik Ullenhag nominerats av Uppsala län.

Men kampen är mycket jämn och splittrar Liberalernas medlemmar.

Avgörandet ligger hos de tre tungviktarna – Västsverige, Stockholm och Skåne – som tillsammans har drygt hälften av ombuden på det extra landsmöte som avgör partiledarstriden den 28 juni.

Även Skåneliberalerna har ett möte på söndag.

I Stockholmsområdet pågår möten och omröstningar i olika lokalföreningar för fullt, men först på tisdag, den sista dagen att meddela valberedningen sitt beslut, kommer förbundsstyrelsen att bestämma sig.

Fria ombud

Valberedningen ska därefter presentera sitt förslag till ny partiledare, men det är inte alls säkert att det blir den personen som väljs.

Avgörandet har de 183 ombuden på det extra landsmötet och där är omröstningen hemlig. Även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.