Sahlgrenska har kortat kötiden på akuten mest

Sjukvård Artikeln publicerades
Lång väntan på akuten i storstäderna. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Lång väntan på akuten i storstäderna. Arkivbild.

Kötiderna till akutmottagningarna är allra längst i storstadsområdena, men på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har det skett en rejäl uppryckning, skriver Dagens Medicin, som har kartlagt väntetiderna till landets akutmottagningar.

Nu är väntan i genomsnitt drygt fyra timmar på Sahlgrenska. Men vistelsetiden, det vill säga den totala tid som patienterna är kvar på mottagningen, har kortats med cirka 13 minuter i genomsnitt jämfört med i fjol.

Allra längst väntan i landet är det på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm. Väntetiderna är också bland de allra längsta på Norra Älvsborgs länssjukhus, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Skånes universitetssjukhus.

Kortast kötid i hela landet har sjukhusen i norr, med Gällivare sjukhus i topp, följt av Kiruna sjukhus och Lycksele lasarett. I Småland är väntetiderna också förhållandevis korta, både Oskarshamns, Västerviks och Värnamo sjukhus hamnar på tio i topp-listan.

På nionde plats kommer dock Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, som utmärker sig bland storstadssjukhusen med korta väntetider.

Rättad version: Uppgiften om att väntan är längst på Södersjukhuset i Stockholm hade fallit bort i en tidigare version.