unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Säpo varnar för sårbarhet i coronakrisen

Främmande makt utnyttjar coronakrisen för att skada Sverige, varnar Säkerhetspolisen.
På terrorområdet syns ett ökat högerextremt hot, medan det minskat från islamistiskt håll.
Säpo, med bland andra myndighetens chef Klas Friberg (till vänster), presenterar sin årsrapport på en pressträff som i coronakrisen kunde följas via videolänk.
Säpo, med bland andra myndighetens chef Klas Friberg (till vänster), presenterar sin årsrapport på en pressträff som i coronakrisen kunde följas via videolänk.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Sårbarheten ökar i samband med alla internetuppkopplingar när många jobbar hemma, säger Säpochefen Klas Friberg på en pressträff när myndighetens årsrapport för 2019 släpps.

Andra länder kan försöka inhämta säkerhetskänslig information från personer som inte jobbar på sina vanliga kontor.

– Vi har redan sett exempel på hur våldsbejakande extremism och främmande makt drar nytta av den svåra situation som vårt samhälle befinner sig i. Det gäller inte bara Sverige utan vi får samma information från säkerhetstjänster i andra länder.

Många myndigheter och företag tar i och med krisen fram beredskapsplaner. Säpochefen utgår från att främmande makt försöker utnyttja den ökade digitala sårbarheten för att komma åt dem.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Från hot till verklighet

Påverkansoperationer förekommer också när coronaepidemin utnyttjas, konstaterar Säpo.

– Oroliga tider är ett tillfälle för främmande makt och extremistmiljöerna att bygga på polariseringen och skapa misstro mot både samhället och enskilda företrädare för myndigheter, samt att sprida felaktig information. Det är därför viktigt att vara källkritisk, säger Friberg.

Globaliseringen, digitaliseringen och en internationell politisk oförutsägbarhet utgör ett ökat och mer komplext cyberhot, som kan "få allvarliga konsekvenser för samhällets funktionalitet", enligt årsrapporten. Friberg anser att hotet mot Sverige är förändrat i grunden. Ett femtontal stater bedriver i dag underrättelseverksamhet mot Sverige enligt Säpo. Ryssland och Kina är aktivast.

– Gårdagens hotbild är dagens verklighet, säger Friberg.

– För några år sedan sade vi att Kina kunde påverka vår yttrandefrihet. I dag ser vi att de gör det, tillägger han.

Rysk vapenträning

Vad gäller terrorhot konstaterar Säpo att högerextrem ideologi får alltmer spridning. Därför ökar risken att individer inspireras till våldsdåd. Högerextrema dåd ägde rum i bland annat Nya Zeeland, USA, Norge och Tyskland i fjol, konstaterar Säpo.

Svensk högerextremism underblåses och stöds också aktivt av främmande makt, säger Friberg.

– Ryssland och Kina sprider narrativ om Sverige att vi har skenande kriminalitet, och en demokrati som inte fungerar. Det passar deras syften bra att beskriva Sverige så.

Den beskrivningen sammanfaller med högerextremisternas, argumenterar Säpochefen.

– Vi har också exempel på personer som är organiserade i vit makt-miljön som har besökt Ryssland och hos ryska organisationer fått förkovra sig i olika ämnen, bland annat vapenträning.

Samtidigt har antalet islamistiska terrordåd minskat internationellt från en tidigare hög nivå. Men man kan inte blåsa faran över enligt Säpo, som inte vill sänka terrorhotnivån från dagens "förhöjt hot", en trea på en femgradig skala.

Läs mer

Brott: 21-åring åtalas för knarkgömma

Sölvesborg

Brott: 21-åring åtalas för knarkgömma

Tillslaget motsvarar ett gatuvärde på över 300 000 kronor.

Kalmar tingsrätt dömer mannen till dagsböter.

Sölvesborg

37-åring döms för flera brott

Så blir straffet.

Fyra coronafall på gymnasieskolorna – ”Smittan sprids inte i skolan”

Karlskrona

Fyra coronafall på gymnasieskolorna – ”Smittan sprids inte i skolan”

”Allt är under kontroll”

Brott: Stoppades med kniv i bilen

Ronneby

Brott: Stoppades med kniv i bilen

Bilist misstänks för brott.

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Nyheter

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Här är den senaste statistiken