1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SEB-aktien stiger efter ny tv-spoiler

Marknaden gör tummen upp för den andra så kallade tv-spoilern från storbanken SEB på fyra dagar. Banken avslöjar återigen uppgifter banken fått ta del av inför framtida sändningar av SVT-programmet Uppdrag granskning.
SEB-aktien stiger drygt en procent.
Finansmyndigheter i Sverige och Lettland utreder SEB:s hantering av misstänkt penningtvätt. Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT

I fredags kom första tv-spoilern från SEB. Banken konstaterade då att Uppdrag granskning (UG) kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum och att UG uppgivit att de har material som inkluderar SEB.

SEB-aktien rasade drygt 12 procent och hamnade därmed på minus för helåret.

På tisdagen var det dags för tv-spoiler nummer två från banken. De 194 företagsnamn som UG presenterat för banken i samband med en granskning av hanteringen av misstänkt penningtvätt var redan kända, enligt ett pressmeddelande från SEB.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Fåtal av kunderna kvar

SEB tillägger att kundrelationen har avbrutits med 95 procent av de företag som finns med på listan.

"Ett fåtal kunder finns kvar hos SEB. SEB:s bedömning är att dessa kvarvarande kunder möter de kriterier som banken ställer och att det inte har funnits skäl att avsluta kundrelationerna med den information SEB har om kunderna idag. SEB arbetar löpande med att säkerställa att SEB:s kunder lever upp till bankens krav", skriver SEB.

Efter detta besked stiger SEB-aktien drygt 1 procent.

UG och TT samarbetar under hösten om en granskning av bankvärlden, som inte är färdig än.

SEB-konkurrenten Swedbank ingår också i denna granskning. Swedbank har sedan februari, då UG avslöjade problem med misstänkt penningtvätt i Baltikum, tappat en tredjedel av sitt börsvärde.

För knappt två veckor sedan, den 7 november, gick även Swedbank ut med en tv-spoiler, där banken berättar att man fått uppgifter om att en intervju om penningtvättsproblemen med vd Jens Henriksson ska sändas onsdagen den 20 november.

Misstänkt insiderbrott

Inför det att UG i februari avslöjade misstänkt penningtvätt med Swedbankkonton i Baltikum valde den dåvarande Swedbankchefen Birgitte Bonnesen att inför sändningen gå ut med förhandsuppgifter till en exklusiv skara storägare. Något pressmeddelande skickades aldrig ut, vilket fått hård kritik och dessutom utreds som ett misstänkt insiderbrott av Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Såväl Bonnesen som dåvarande styrelseordföranden Lars Idemark har sedan UG-sändningen i februari fått sparken och ersatts av den förre Folksamchefen Jens Henriksson som vd och den tidigare statsministern Göran Persson som ordförande.