Swedbank höjer tillväxtprognosen

Ekonomi Artikeln publicerades
SEB skriver ned tillväxtprognosen marginellt för 2020. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
SEB skriver ned tillväxtprognosen marginellt för 2020. Arkivbild.
Swedbank höjer tillväxtprognosen. Arkivbild
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Swedbank höjer tillväxtprognosen. Arkivbild

Storbanken Swedbanks ekonomer höjer tillväxtprognosen för Sverige i år och nästa år.

Tillväxten antas nu bli 1,4 procent i år och 1,8 procent 2021, vilket kan jämföras med tidigare beräkningar på 1,2 respektive 1,5 procent.

Minskad risk för att handelskriget mellan USA och Kina ska eskalera är en anledning, bland annat då det bidrar till att höja tillväxten i världens två största ekonomier och därmed säkra en global tillväxt på cirka 3 procent i år och 3,3 procent nästa år.

SEB sänker

En annan faktor Swedbank-ekonomerna tar fasta på är att ovissheten om det brittiska EU-utträdet har minskat.

"Vi förväntar oss en hygglig ekonomisk utveckling framöver, såväl globalt som på våra hemmamarknader", skriver Swedbanks ekonomer.

Storbanken SEB:s ekonomer sänker samtidigt tillväxtprognosen för svensk ekonomi till 1,1 procent 2020. Det kan jämföras med en tidigare prognos från november som låg på 1,2 procent.

Banken hade förberett sig på att skriva ned tillväxtprognosen ytterligare, och anledningen till att justeringen är marginell är framstegen i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

För 2021 räknar SEB med en tillväxt på 1,7 procent, vilket är i linje med föregående prognos.

Riksbankens reporänta väntas ligga kvar på en oförändrad nivå, tror båda storbankernas ekonomer.

"Kronan är svag och starka statsfinanser ger utrymme för ökade finanspolitiska stimulanser. Mycket talar för höjda statsbidrag till kommuner redan i vårbudgeten", skriver SEB:s ekonomer.

Räknar med "besvärlig" lönerörelse

Swedbanks ekonomer är inne på samma spår.

"Den fortsatt svaga internationella konjunkturen sätter samtidigt press på både den svenska och norska kronan. Vi räknar med att de båda valutorna förblir svaga under hela prognosperioden, trots att varken Riksbanken eller Norges Bank lättar mer på penningpolitiken", skriver de.

Swedbank-ekonomerna lägger till att man även ser en risk för att lönerörelsen i år blir "besvärlig".

"Konjunkturen och arbetsmarknaden har bromsat in men vissa företag upplever svårigheter att rekrytera, främst specialister", skriver de.