Hundratals hårddiskar i krasch på sjukhus

Sjukvård Artikeln publicerades
Patientsäkerheten är inte hotad på de drabbade sjukhusen. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Patientsäkerheten är inte hotad på de drabbade sjukhusen. Arkivbild.

Sjukhusens hårddiskar är så slitna att de kraschar. Haveriet inom Västra Götalandsregionen började redan i somras men har eskalerat under den senaste veckan på regionens sjukhus.

Den senaste veckan har sammanlagt 900 hårddiskar kraschat inom hela Västra Götalandsregionens verksamhet. Sedan i somras har lika många hårddiskar kraschat inom NU-sjukvården i Norra Älvsborg och Uddevalla, vilket är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen.

Anders Kullbratt är biträdande sjukhusdirektör för NU-sjukvården, han hoppas att krascherna nu nått sin kulmen.

– Vi har haft en tidigare episod i somras med en topp i augusti och september, förra veckan satte det igång igen med ett rejält antal kraschade datorer.

– Jag tror inte att krascharna är över, men jag hoppas att de snart avtar.

Slitna diskar

Problemet har inga kopplingar till någon hackerattack, utan handlar om ett slitage på hårddiskarna. Tekniksupporten inom Västra Götalandsregionen översvämmas nu av ärenden och det är svårt att få fram på tillräckligt många nya hårddiskar att installera.

I tisdags gick NU-sjukvården upp i stabsläge, ett klokt beslut enligt Anders Kullbratt.

– Nu kan vi ställa om i förvaltningen och vi följer händelserna noga. Vi hämtar in status hela tiden och vi har bemannat upp för att kunna möta problemen med tekniken.

Flyttar datorer

Inom NU-sjukvården finns 5 000 datorer och man har därför kunnat flytta datorer inom förvaltningen. Patientsäkerheten är inte hotad enligt Anders Kullbratt.

– I bland får personalen gå till en dator lite längre bort för att skriva i en journal, men för att kompensera förlusten när mer än hälften av datorerna har slagits ut så flyttar vi hela tiden datorer.

– Vi prioriterar vården, därför tar vi datorer från våra utbildningssalar och bibliotek.

Fakta

Fakta om haveriet

En särskild organisation arbetar nu med att få bukt med haveriet. Datormodellen som är drabbad finns i många av verksamheterna, men NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus är särskilt drabbade.

Den särskilda organisationens syfte är en regionövergripande hantering för stöd till förvaltningar, ledning och prioriteringar till drabbade förvaltningar samt spridning av information.

För att få en samlad lägesbild regionalt och lokalt rapporterar nu förvaltningarna in sina lägesbilder från sin egen organisation med prioriteringar av datorer ur patientsäkerhets- och driftsäkerhetsperspektiv.

Källa: Västra Götalandsregionen

Visa mer...