Kyrka utsatt för skadegörelse - flera kyrkor stängs

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto:Gunnel Persson

En man röjde runt i Carl Gustafs kyrka, förstörde ett krucifix och rökte. Nu stängs kyrkorna i Karlshamn, Hällaryd och Åryd.

Skadegörelsen kom som en chock för kyrkans anställda. Under måndagen, vid lunchtid, tog sig en man in i kyrkan och började stöka.

– Han slog sönder ett krucifix som stod framme vid altaret så att Kristusfiguren gick i bitar, han tände ljus runt om i kyrkan och han satt och rökte, berättar kyrkogårds- och fastighetschef Marie Louise Svensson Wickström.

Hon visar runt i den nu stängda kyrkan. Ett av de dyrbaraste och äldsta föremålen hade också rubbats, dopfunten.

– Locket låg på marken när vi kom in. Men den är tack och lov inte skadad.

Hon kan inte dra sig till minnes att något liknande hänt i kyrkan tidigare. Händelsen upptäcktes av en besökare, som kallade på en vaktmästare.

– Vaktmästaren agerade helt korrekt genom att backa ut och ringa väktare och polis.

Mannen blev omhändertagen och händelsen är polisanmäld.

Problemen slutade dock inte där.

– Han återkom senare under eftermiddagen och började stöka runt i kyrkan igen. Då tog vi beslutet om att stänga alla kyrkor i pastoratet, inklusive det gamla gravkapellet på Hvilans kyrkogård.

När kommer ni kunna öppna igen?

– Det kan jag tyvärr inte svara på. Vi får se hur det går nu över helgen och sedan får vi återkomma med besked.

Hur är stämningen nu?

– Den är tryckt, det är väldigt tråkigt att behöva stänga kyrkan, speciellt nu när det snart är Allhelgonadagen och många vill sitta i kyrkan och minnas. Kyrkan ska ju vara en plats dit man kan komma för en stilla stund. Att något sådant här händer är hemskt.

Gudstjänster och evenemang anordnas fortfarande enligt annonserat i dagspress, affischer samt på hemsidan. Det går även att besöka kyrkan genom att ringa till en vaktmästare.

Hon drar paralleller med det som hände i Ronneby för ett tag sedan. I september utsattes Heliga kors kyrka i Ronneby för skadegörelse, vilket gjorde att man valde att stänga kyrkan en tid.

Någon eller några ska bland annat ha brutit sönder kors, förstört en orgel och hällt stearin på golvet.

Sedan en tid tillbaka håller Heliga kors kyrka dock öppet igen, men bevakas av frivilliga inom Svenska kyrkan.

Marie Louise Svensson Wickström säger även att knivdådet vid Hvilans kyrkogård gjort att man ökat säkerhetstänket.

– Alla föremålen i kyrkan är viktiga och har ett stort affektionsvärde. Men vår personals säkerhet är det som betyder mest.