1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sommarvärme till påsken: "Soligt och varmt"

Påsken bjuder på en riktig sol- och värmesmäll. Temperaturer på 15 till 20 grader är att vänta i hela landet – och värmen ser ut att stanna.
Det varma och torra vädret medför dock risk för bränder i södra Sverige, och flera skånska kommuner har infört eldningsförbud.
Påskhelgen bjuder på goda nyheter för soldyrkaren. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Soldyrkande påskfirare har all anledning att glädjas inför helgen. Redan under torsdagen kan östra Svealand och Götaland få 20 grader, enligt Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

– Överlag är det soligt och varmt väder. Över Norrland kommer molnområden att passera av och till, vilket ger lite mindre sol och lägre temperaturer, men också där blir det omkring 15 grader de dagar solen ligger på, säger hon.

I landets södra halva blir det idel sol och värme så långt prognoserna sträcker sig.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Värmen är kvar in i nästa vecka. Det är lite osäkert hur länge, men vi ser ingen stor förändring i väderläget de närmaste dagarna, säger Andersson.

Ett orosmoln finns dock på himlen – torkan. Där snön försvunnit och det torra fjolårsgräset ligger kvar finns det risk för gräsbränder.

– Vi har ökad brandrisk i södra Sverige. Det är gräsbrandsrisk i delarna utan snö, och för västra Skåne har vi utfärdat en skogsbrandsvarning. Risken kommer att öka även på andra håll i Sverige på grund av det varma och torra vädret, säger Sandra Andersson.

Sju kommuner i Skåne – Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Svalöv, Åstorp och Ängelholm – har infört eldningsförbud till följd av torka i skog och mark, enligt .

På sin hemsida avråder även Storstockholms brandförsvar från eldning i Stockholmsområdet.