1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sverige ångar på i spelbranschen

Svenska tv- och datorspelsbranschen fortsätter att växa kraftigt, rapporterar
Svenska spelutvecklare visar tillväxt. Arkivbild.
Foto: Gustav Sjöholm/TT

Antalet anställda i svenskägda bolag ökade med hela 48 procent till nästan 8 000 personer 2018, enligt en rapport från Dataspelsbranschen. Omsättningen var över 19 miljarder kronor.

– Faktum är att vi aldrig haft så här mycket tillväxt. Framför allt är det fler bolag som driver tillväxten. Det är inte bara enstaka hits utan branschen som helhet, säger branschorganisationens talesperson Per Strömbäck till Sveriges Radio Ekot.

Som andra exportbolag gynnas spelutvecklarna av den svaga kronkursen. Men den främsta orsaken till den kraftiga tillväxten är att svenska bolag köper upp utvecklare i utlandet. Ett exempel är THQ Nordic, som fortsatt 2018 års kraftiga expansion även i år efter att ha säkrat två miljarder kronor i riskkapital efter investeringar från bland annat första och andra AP-fonden i februari.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Så sent som i augusti köpte bolaget den italienska racingutvecklaren Milestone kontant. Ett annat köp innebar att THQ Nordic fick kontroll över de fem bolagen Palindrome Interactive, Fall Damage, Neon Giant, Kavalri och Framebunker, enligt .

Ett annat växande bolag är Paradox, som förra året meddelade att man skulle köpa upp amerikanska .