Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Torkan märks ännu – viktigt plantera rätt

Torkan under sommaren 2018 påverkade fortfarande skogen i stora delar av landet under förra året. Regnet under hösten och vintern har gjort läget bättre. Men Skogsstyrelsen vädjar om "rätt träd på rätt plats" inför framtida torrår.
Skog • Publicerad 23 mars 2020
Granbarkborren vållade stora skador i skogen under förra året, inte minst på träd som försvagats av torkan 2018.
Granbarkborren vållade stora skador i skogen under förra året, inte minst på träd som försvagats av torkan 2018.Foto: Jessica Gow/TT

Granbarkborren trivs där träden försvagats av torka, enligt Skogsstyrelsens årliga rapport om skador på landets skogar. Träd med skador från torkan har lägre motståndskraft. Detta har främst drabbat skog i Götaland och delar av Svealand.

– 2018 var ett extremt torrt år. Skogen blev stressad, säger Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Annons

Även under stora delar av förra året var nederbörden liten på många håll i de östra delarna av Götaland och Svealand.

Den senaste hösten och vintern har dock varit rika på regn. Det har gett skogen en återhämtning. Men Skogsstyrelsen varnar för att effekter av torkan för två år sedan kommer att finnas kvar.

Plantor torkar bort

Med tanke på framtiden vädjas också till skogsägare att noga tänka över vad man planterar när skogen föryngras.

– Med rätt trädslag på rätt ställe kan vi hantera torkan bättre, säger Hans Källsmyr.

– Gran där det är frisk och fuktig mark, tall där det är torrare.

I Västernorrland och Jämtlands län har många planteringar torkat bort efter sommaren 2018.

Storm och multiskador

Torkans följdverkningar var dock inte det enda som drabbade svensk skog förra året. Stormen Alfrida i januari 2019 vållade stora skador i Stockholms och Uppsala län.

I de nordligaste länen, Västerbotten och Norrbotten, bedöms stora arealer som multiskadade.

– Det är främst en kombination av viltskador och svamparna knäckesjuka och törskate som går hårt åt ung tallskog där. Det är ett tickande problem, eftersom det är skog som ska växa i 70 eller 80 år till, säger Hans Källsmyr.

Rena viltskador ingår inte i den nu publicerade skaderapporten, men beräknas totalt sett vålla ungefär lika stora problem som granbarkborren.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons