Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Tror inte på en sådan här tour om fyra år"

Två av sportens största stjärnor hoppas på en ny svensknorsk tour om fyra år.
Ledsen att göra er besvikna, Therese Johaug och Johannes Høsflot Klæbo.
Skidor • Publicerad 23 februari 2020
Norska skidstjärnan Therese Johaug gillade både tävlingsformerna i Ski Tour 2020, och upplägget att åkarna tvingades ta tåget mellan etapperna.
Norska skidstjärnan Therese Johaug gillade både tävlingsformerna i Ski Tour 2020, och upplägget att åkarna tvingades ta tåget mellan etapperna.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Ski Tour 2020 blev inte något fläckfritt arrangemang. Publikmässigt har det varit lyckat, samtliga sex etapper har lockat flera tusen åskådare, men touren har kantats av kritik. Flera landslag har klagat på sina boenden, i Åre vägrade de mindre nationernas vallare att göra sitt jobb på grund av hälsovådliga arbetsförhållanden och långt ifrån alla uppskattade den ovanliga sprinten uppför Åres slalombacke.

Dessutom har flera ifrågasatt arrangörens höga svansföring kring tourens hållbarhetsfokus, då den positiva klimateffekten är tveksam.

Annons

Ändå är Norges, och kanske hela längdsportens, två största stjärnor positiva till touren.

– Jag tycker att det har varit en otroligt bra tour. Det är något nytt och jag tror ändå att konceptet är väldigt bra, säger Therese Johaug.

– Jag är väldigt positiv till hela upplägget. Det är väldigt lätt för folk att kritisera nya saker, men jag tycker att man ska vara öppen för det och så får vi utvärdera hur det blev efteråt. Det är kul att man testar något nytt, säger Johannes Høsflot Klæbo.

Gillar nya tävlingsformer

Ski Tour var Internationella skidförbundets (Fis) senaste försök till att piffa upp en annars mästerskapsfri längdsäsong. Nästa gång som tävlingskalendern saknar både OS och VM är 2024, och troligtvis vill Fis också då fylla luckan med ett snarlikt koncept.

Både Johaug och Klæbo hoppas på en ny svensknorsk tour.

– Ja, absolut. Jag tycker att det har gått ganska smärtfritt här. Det har varit logistiska problem, men det blir det alltid. Och när det är första året så finns det alltid utmaningar, men på sikt tror jag att det kan bli väldigt, väldigt bra, säger Johannes Høsflot Klæbo.

Therese Johaug säger att det bara behövs små justeringar – "situationen för vallarna var inte bra nog" – för att få till en väldigt bra tour om fyra år. Till skillnad från en del andra åkare är hon dessutom positiv till nya tävlingsformer, som den säregna Åresprinten liksom långloppet i fjällmiljö, som var tänkt att gå över den svensknorska gränsen men som till slut kördes enbart på den norska sidan.

– Det är något annorlunda, och inte bara de vanliga loppen. Jag tror att det har skapat mer spänning, inte minst för tv-tittarna. Jag tror att många tycker att det har varit kul att titta på loppen i touren, säger Johaug.

"Skönt åka tåg"

De norska stjärnorna gillar också att det har varit så kort resa mellan orterna, och att åkarna tvingats åka tåg (eller i vissa fall buss) från den ena tävlingen till nästa.

– Det är egentligen väldigt skönt att åka tåg. Man har mycket mer plats till att sträcka ut och man kan vara uppe och gå. Det är mycket rymligare än att sitta i en trång bil, säger Therese Johaug.

Annons

Dessvärre för Johaug och Klæbo verkar det inte särskilt troligt att det blir en likadan tour om fyra år. Fis tävlingschef Pierre Mignerey är tveksam.

– Vi kan använda de här arenorna för att arrangera nya tävlingar framöver, absolut. Men att säga att det ska bli en sådan här tour om fyra år igen, det tror jag inte, säger Mignerey.

Rysk tour?

Han har inte heller fått några signaler om att svenska respektive norska skidförbundet har för avsikt att göra om konceptet. Dessutom finns det redan andra intressenter – Ryssland och USA/Kanada är två alternativ som diskuterats – som kan utgöra bättre alternativ.

– Att ta en sådan här tour och anordna den i Ryssland, det skulle vara något nytt, något annorlunda. Precis som det var väldigt annorlunda i Kanada (för fyra år sedan), och precis som det här (i Sverige och Norge) också var ett väldigt speciellt koncept, säger Pierre Mignerey.

– Men det här som vi gör var fjärde år, för att ersätta mästerskapen, måste vara något annorlunda mot vad man har gjort tidigare.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons