Widerøe tar bort var åttonde inrikesflygning

Ekonomi Artikeln publicerades
Det är framförallt flygningar i Nordnorge som drabbas när Widerøe lägger ned 25 flyglinjer eller 4|000 flygningar per år. Arkivbild.
Foto: Ole Berg-Rusten NTB/Scanpix/TT
Det är framförallt flygningar i Nordnorge som drabbas när Widerøe lägger ned 25 flyglinjer eller 4|000 flygningar per år. Arkivbild.

Flygbolaget Widerøe har beslutat att lägga ned 25 rutter i sitt nät av korta flygresor. Sammanlagt handlar det om 4 000 flygningar per år som försvinner, det mesta från trafiken i Nordnorge.

Nedskärningarna, som motsvarar 15 procent eller drygt var åttonde av Widerøes korta inrikesflygningar, träder i kraft den 4 maj.

"Vi har inget val", skriver Widerøes vd Stein Nilsen i en kommentar där han beklagar att transportutbudet med nedskärningarna blir undermåligt i en lång rad kommuner.

Han motiverar åtgärden med att flygningarna inte längre är ekonomiskt försvarbara efter åratal av avgifts- och momshöjningar samt en allt svagare norsk krona.

Oppositionspolitiker är kritiska och Norges transportminister Knut Arild Hareide säger att han är oroad över konsekvenserna.

– Vi kommer att följa detta noga framöver och utvärdera hur vi bäst hanterar de negativa konsekvenserna, säger han.

En av de värst drabbade flygplatserna blir Evenes, som ligger mellan Harstad och Narvik. Där dras flygningar till Bodø och Andenes in.

Widerøe slopar även flygningar mellan Oslo och flygplatser i Tromsø, Bodø och Florø under delar av året.

Rättad: Nedskärningar motsvarar 15 procent av Widerøes korta inrikesflygningar.