Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Brukets ägare nekas ersättning: ”Inga fel har begåtts”

Ägarna till Ebbamåla bruk krävde en kvarts miljon kronor i skadestånd av Länsstyrelsen i Blekinge.
Men några pengar ser inte ut att hamna på deras konto.
– Inga fel har begåtts, skriver myndighetens chefsjurist Margaretha Lewenhagen i sitt beslut.
OLOFSTRÖM • Publicerad 29 oktober 2024
Claes Malmgren driver Ebbamåla Bruk tillsammans med sin fru Laura har riktat skadeståndskrav mot Länsstyrelsen i Blekinge som svarar med att tillbakavisa kravet.
Claes Malmgren driver Ebbamåla Bruk tillsammans med sin fru Laura har riktat skadeståndskrav mot Länsstyrelsen i Blekinge som svarar med att tillbakavisa kravet.Foto: Gunnel Persson

Sydöstran har tidigare berättat att Ebbamåla bruks ägare Claes Malmgren och Laura Schlie Malmgren krävt ett skadestånd på drygt 250 000 kronor.

Paret anser att länsstyrelsen gjort en felaktig polisanmälan efter att de återställt en damm som de menar varit underminerad.

Margaretha Lewenhagen är chefsjurist på Länsstyrelsen i Blekinge.
Margaretha Lewenhagen är chefsjurist på Länsstyrelsen i Blekinge.Foto: Lena Ehring
Annons

”Tillsynsärendet var nedlagt när polisanmälan gjordes och det visste handläggaren om. Detta har medfört både psykiskt lidande och ekonomiska förluster för oss”, skrev de i sitt sitt skadeståndsyrkande.

Anette Thörnberg, handläggare på länsstyrelse sade till Sydöstran i samband med att skadeståndskravet blev känt att ett tillsynsärende och en polisanmälan inte har något samband.

– Om vi misstänker ett miljöbrott är vi skyldiga att göra en anmälan sedan får polisen göra den bedömningen om det är ett brott eller inte.

Chefsjurist Margaretha Lewenhagen tillbakavisar skadeståndskraven och menar att inga fel har begåtts från tjänstemännen.

– Ett beslut om en nedlagd förundersökning innebär inte per automatik att något tjänstefel har begåtts eller att mänskliga rättigheter kränkts.

Claes Malmgren och Laura Schlie Malmgren har övervägt att vidta rättsliga åtgärder om inte kravet på ersättning bifalles. I nuläget är det oklart om de väljer att gå vidare i processen.

”Ett beslut om en nedlagd förundersökning innebär inte per automatik att något tjänstefel har begåtts eller att mänskliga rättigheter kränkts.”
Margaretha Lewenhagen
Jan-Erik MartinssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons