Han fortsätter inspirera med kreativ odling

Kyrkhult Artikeln publicerades
Zead Hasan är tillbaka i Tulseboda Brunn för att inspirera till att odla på nya sätt.
Foto: Elin Möllervärn
Zead Hasan är tillbaka i Tulseboda Brunn för att inspirera till att odla på nya sätt.

Trädgårdsmästaren Zead Hasan är tillbaka i Tulseboda Brunn för andra året i rad för att inspirera till odling på syrianskt vis.

– Jag vill ha det så ekologiskt som möjligt, säger Zead.

Redan innan klockan slog 10 på fredagsmorgonen var det många nyfikna besökare på plats i Tulseboda Brunn, när trädgårdsmästaren Zead Hasan skulle berätta om odling på syrianskt vis. I samband med Nässelfrossan har han planterat allt från rädisor till timjan, som besökarna senare fick smaka på.

– Allt är planterat med bara vatten, ingen jord. Jag vill ha det så ekologiskt som möjligt. Men viktigt att tänka på är att samtidigt spara mycket vatten, säger Zead Hasan.

Zead är agronom och har utbildning i både bevattningssystem och jordbruksteknik. För tre och ett halvt år sedan kom han till Sverige tillsammans med sin fru, efter att ha flytt från kriget i Damaskus. Med sig till Sverige tog han intresset, passionen och kunskaperna inom odling.

Besökarna fick smaka allt från rädisor till timjan under fredagens odling.
Foto: Elin Möllervärn
Besökarna fick smaka allt från rädisor till timjan under fredagens odling.

Något som drog åt sig blickarna under fredagens odling var den hydroponiska odlingen som byggts ihop tillsammans med barn och pedagoger från Kyrkhults skola och förskola. Zead visade stolt upp odlingen och berättade att hydroponisk odling innebär att man odlar i vatten, helt utan jord.

– Man använder sig inte av något substrat som innehåller näring, utan näringen finns tillgänglig direkt i vattnet som växtens rötter växer i.

Zead fortsätter berätta att näringen istället kommer från fiskarna i vattnet, som har en viktig roll i odlingen:

– Fiskarnas avfall producerar näring som transporteras med vattnet i rören, som sedan tas upp av växterna. Växterna i sin tur hjälper till att rena vattnet som går tillbaka till fisken.

Inomhus används akvarium med fiskar, men i Tulseboda Brunn har Zead valt att pumpa vatten direkt in i odlingen från Södersjön.

Resultatet av hans hydroponiska odling är ett synligt samarbete mellan vattenbruk och trädgårdsodling, något som väckte stor uppmärksamhet under fredagens odling i Tulseboda Brunn.

Här betraktar besökarna den kreativa hydroponiska odlingen, helt utan jord.
Foto: Elin Möllervärn
Här betraktar besökarna den kreativa hydroponiska odlingen, helt utan jord.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.