GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han lyckades lura Hitler

OLOFSTRÖM På Benny Grünfelds arm står numret A 8979 inristat. Det var hans identitet när han tillsammans med hundratusentals andra judar satt fängslad
i Auschwitz.
Cristpher Fasth, Jenney Carlsson och Emelie Jönsson på Barn- och fritid bjöd in Benny Grünfeld.
Cristpher Fasth, Jenney Carlsson och Emelie Jönsson på Barn- och fritid bjöd in Benny Grünfeld.
Foto: Jörgen Klinthage

I 14 år har han rest runt i skolor i hela landet för att berätta om sina upplevelser under kriget. Under åren har det blivit närmare 1000 föreläsningar.

Igår fick alla åttondeklassarna i kommunen lyssna till överlevaren Benny Grünfeld som besökte Nordenbergsgymnasiet för att berätta om sina upplevelser.

Under två timmar fångade den 79-årige Benny Grünfeld åttondeklassarnas uppmärksamhet med sin fruktansvärda berättelse, som förstärktes av fotografier och egna dokumentära teckningar från vistelsen. Han berättar om sin egen tonårstid. I nazisternas dödsläger Auschwitz . Och Bergen-Belsen. Platsen där Anne Frank mördades.

- Jag måste berätta så ni som är unga får veta. Så att er kunskap kan bli vapen mot okunnigheten, sa Benjamin Grünfeld, eller Benny som han kallar sig i sitt nya hemland. Redan när jag var i koncentrationslägret gav jag ett löfte och det var att om jag överlevde lägret så skulle vittna om vad som hände där.

1944, när han var sexton år, fördes han och hans familj, som kom från Transylvanien, till förintelselägret i Auschwitz.

– Dödsfabriken var i drift dag som natt. De kunde avrätta 4 000 människor samtidigt. Ni kan tänka er hur illa det luktar när man bränner tusentals människor, säger han.

– Vi var helt vanliga människor, men Hitler ansåg inte att vi skulle leva, säger Benny som beskriver tillvaron som ett verkligt helvete.

Han berättade om hur han vid flera tillfällen räddade sig undan med livet i behåll, hur han tvingades bevittna avrättningar, att de som inte gasades ihjäl antingen arbetade ihjäl sig eller dog av hunger.

– Jag var så hungrig att jag ibland åt tidningspapper, berättar han.

Den 15 juli 1945 lyckades Benny Grünfeld ta sig till Helsingborg, numera bor han i Kallinge.

Bland annat berättar han utan omsvep hur pedofiler bland nazisterna avrättade en tonårspojke som de inte kunde komma överens om. Om hur han tvingades se på när vakter slog ihjäl hans kamrat med spadskaft. Om den där dagen i hemstaden då hans mamma, pappa och syskon tvingades ut på gatan i väntan på transport bort någonstans med godståg. Om den där dagen då hans kamrater, alla tonåringar, tvingades in i gaskammaren och dödades.

För tretton år sedan gav han ut boken Tonåring i Hitlers dödsläger i samarbete med Magnus Henrikson och Olle Häger. En bok som blivit ett viktigt dokument om förintelsen och som ger en inblick i ett av de många människoöden som drabbades av nazismen.

Bakom inbjudan står tre elever, Emelie Jönsson, Cristpher Fasth och Jenney Carlsson, på Barn- och fritid som haft förintelsen som projektarbete.

Hur kom det sig att man valde att just bjuda in Benny Grünfeld till skolan?

– Vi hade först tänkt att resa ner till Auschwitz, men det fanns inte pengar till det. Därefter var det meningen att vi skulle ha följt med Fredskommitén dit, men så var det få som anmälde sig till resan och så ställdes den in, säger Emelie Jönsson.