1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Från ett härjat Gaza till ett fredligt Blekinge

Hon tog sin dotter och flydde ett sargat Gaza. Efter tio dagar i Sverige fick hon jobb på en pizzeria. I dag är hon enhetschef för hemtjänsten och politiskt aktiv.
Möt Tamam Abou Hamidan.
2014 flydde Tamam Abou Hamidan Gaza. Med sig hade hon sin 18 månader unga dotter och mamma. I dag bor hon i Olofström.
Foto: Gunnel Persson

Tamam Abou Hamidan tar några steg framåt. Hon tar min hand i ett fast handslag, spricker upp i ett leende och säger hej, hur mår du?

Tamam är född i konfliktdrabbade Gaza, hon bodde vid gränsen till Västbanken. Konflikten om Gazaremsan är en del av den större Israel-Palestinakonflikten.

– Jag har upplevt många krig. Vi hade alltid en väska packad med viktiga dokument, säger Tamam Abou Hamidan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Hon berättar om året 2008, då flyg släppte bomber från ovan, stridsvagnar gick in, skolor och sjukhus låg i spillror.

quote
– Jag såg mina grannar, en hel familj dödas. Vi höll oss inne, vi vågade oss inte ut igen. Gator var fyllda av blod och döda människor.

Taman tystnar och sänker sin blick.

– Det var jättehemskt. Allt stängdes ner, telefonin funkade inte, vi kunde inte nå omvärlden, vår släkt, våra vänner. Det infann sig en rädsla, att nu kan allt hända.

Hamas tog kontroll över Gazaremsan 2007.

– Allt förändrades. Regler skrevs om. Vi fick inte klä oss som vi ville. Inte prata fritt om vad vi tyckte och tänkte. Det skapades en rädsla och orättvisa. Vi vände oss till hoppet, att det skulle bli bättre men det blev bara sämre och sämre.

Sen höst 2012 bröt åter oroligheter ut i Gaza. Tamans kusin, 10 år gammal, skadades svårt i huvudet.

– Jag kommer ihåg att pappa då sa, vi kan inte fortsätta att leva såhär. Jag är 55 år och har levt mitt liv. Men ni, mina barn...

Flera tusen personer dog i väpnade konflikter mellan palestinier och israeler 2014. Många barn drabbades av livslång invaliditet.

Strax innan tar Tamam Abou Hamidan ett beslut. Hon flyr Gaza tillsammans med sin då ett och ett halvt åriga dotter och mamma. I februari når de Kristianstad.

– Jag kommer i håg att det var väldigt kallt, säger Tamam med en rysning.

Foto: Gunnel Persson

Hon flydde för sin dotter med viljan att ge henne ett liv i frihet. I Gaza hade hon under fyra år studerat massmedia och kommunikation. I Sverige var hon fast besluten. Lära sig språket och skaffa sig en försörjning.

– Tio dagar efter min ankomst började jag jobba på en pizzera.

Hon ställde frågan, en snäll man gav hennes chansen. Tamam fick jobb i ett halvår, samtidigt försökte hon ta in sitt nya språk.

Hennes tre syskon, pappa och dåvarande make hade tidigare flytt till Sverige. Familjen levde i ovetskap om de skulle få stanna. Ett besked når dem via facebook. Tamams farbror hade fallit offer för granatsplitter, han var död. Bomber hade slagit ner, familjens hus i Gaza hade också jämnats med marken. Deras tidigare hem låg i spillror.

– Det fanns inget att återvända till om vi skulle få avslag på våra asylansökningar.

Till slut kom beskedet.

– Det var härligt. Alla fick stanna, säger Tamam Abou Hamidan.

Tamam klarade snabbt av den grundläggande nivån i svenska och sökte samtidigt nytt arbete. Ett företag sökte personal, en kompletterande aktör till arbetsförmedlingen. Arbetet bestod i att hjälpa nyanlända med deras etableringsprocess.

– Jag praktiserade i två månader sedan fick jag jobbet.

Det varade i ett halvår - sedan skrotades etableringslotserna.

– Jag blev arbetslös igen.

En arbetslöshet som snart övergick i nytt arbete. Hon blev kontorsansvarig på ett företag i Hässleholm, här arbetade Tamam med bemanning och rekrytering.

Språket var enormt viktigt i kontakt med företag och personal. Att vara påläst, ha goda kunskaper och leverera resultat. Hennes pappa, utbildad läkare, fick samtidigt jobb på vårdcentralen i Olofström. Familjen flyttade till orten.

– Det var verkligen min största utmaning i Sverige.

Tamam lämnade hemmet klockan sex och återvände först sju på kvällen. Hennes dotter var blott tre år och hon hade separerat från sin man.

– Jag fick alltid hjälp av mamma, att lämna och hämta min dotter på förskolan.

Arbetare har försett sig med frasiga frukostfrallor och muggar som sipprar ut doft av nybryggt kaffe. Sorlet stiger, vi befinner oss på ett café. Alla människor bär på en historia, Tamam tar mig tre år tillbaka i tiden. Arbetsförmedlingen söker personal, en förmedling som nu delvis monteras ner.

– Jag blev jätteglad, jag blev kallad till intervju till Sveriges viktigaste myndighet och fick jobbet. De har ett väldigt viktigt uppdrag, etableringsuppdraget, säger Tamam Abou Hamidan.

Tamam arbetade som handläggare.

– Jag visste vad som gällde. Arbete är viktigt, det integrerar människor. Man behöver se nyanländas potential och ha tålamod. En förståelse att det tar sin tid att lära sig ett nytt språk och systemet.

I januari kom beskedet, arbetsförmedlingen varslar 4 500 anställda. Samtidigt konstaterar Tamam att ungdomsarbetslösheten ökar och konjunkturen är på väg att vända.

– Jag anser att det vore bättre att satsa på arbetsförmedlingen för att lösa problemen. Att myndigheten borde bli mer modern och effektiviseras, ja, men det är en annan fråga. Det är min personliga uppfattning, säger Tamam Abou Hamidan.

Hon är engagerad.

– Jag har alltid varit intresserad av politik. I Sverige blev jag imponerad av den svenska modellen, jag står upp för frihet, solidaritet och medmänsklig demokrati, säger Tamam.

När hon flyttade till Olofström tog Tamam kontakt med Jan Björkman (S), ordförande för arbetarekommunen. Blev medlem och deltog i partiets medlemsmöten och aktiviteter. Efter valet 2018 valdes hon in som ordinarie ledamot i utbildningsnämnden. Tamam är även kontaktperson mot komvux.

– I mars var jag med på kongressen, häftigt. Träffade många ministrar och kändisar. Där formar vi våran politik. Det var spännande och lärorikt.

Vad anser du om maktstriden inom socialdemokratin i Olofström där före detta kommunalrådet, Sara Rudolfsson fick gå?

quote
– Jag är kvinna, ung och utlänning. Styrelsen satsar på att inkluderar alla. Jag känner inte igen mig i kvinnoförtryck och maktspel men jag är relativt ny och kan inte hela bakgrunden.

– Det är tråkigt det som hänt men jag tror att det kommer att bli bättre och gå över. Det är viktigt att alla är med nu.

I dag är Tamam enhetschef och arbetar vid hemtjänsten i Asarum. Hon sökte nya utmaningar och studerade ledarskap och organisationsutveckling vid Malmö universitet.

– Ledarskapsfrågan är något jag brinner för, hemtjänsten är väldigt viktig i vår välfärd.

Var befinner du dig om fem år?

– Då är jag riksdagsledamot, det är en dröm, säger Tamam Abou Hamidan med ett leende.

Kaffet har svalnat. Ute brottas lätta moln mot solens hösttunna strålar. Tamam hänger sin handväska över axeln, vi går ut.

– När jag kom hit kändes allt mörkt, jag var orolig samtidigt tänkte jag att det ordnar sig, säger Tamam och pausar.

– Men...

... när jag tittar tillbaka. Tack vare de personer jag träffat, de som vågade att satsa på mig, trots språket. Det är de som gör att jag är här i dag. Hårt arbete lönar sig.

PROFIL:

Tamam Abou Hamidan

Ålder: 31 år
Familj: Dotter, 7 år samt mamma, pappa och tre syskon.
Bor: Olofström
Intresse: Natur, språk och kultur.
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, driven och ambitiös.
Till middag äter jag gärna: Maqluba, en palestinsk maträtt. Rätten innehåller kött, ris och grillade grönsaker som läggs i en gryta eller kastrull och vänds upp och ned vid servering. Därav namnet maqluba som kan översättas till upp och ned.
Godissugen: Då köper jag mörk choklad.
I handväskan: Telefon, tuggummi, almanacka, penna och smink.
På nattduksbordet: Bok och en lampa.
Senast lästa bok: Hjärnstark av Anders Hansen.
Vackraste ordet: Fred.
I hörlurarna: Fairuz.
Motto i livet: Allting löser sig till slut, är det inte löst är det inte slut.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.

Olofström

Trafikolycka med flera fordon

Flera fordon ska vara inblandade