GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Regeringen satsar 1,6 miljarder på Blekinge

En tåglänk kommer att upprättas mellan järnvägen i Blekinge från Karlshamn genom Olofström och upp till Södra stambanan.
Olofström • Publicerad 3 juni 2018 • Uppdaterad 4 juni 2018
Utanför biografen på Östra Storgatan vid Volvoviadukten kom beskedet av regeringen. Förutom infrastrukturminister Tomas Eneroth var även Mikael Vessin och Jonas Knutsson från Volvo, regionråd Christina Mattisson, kommunalråd Sara Rudolfsson från Olofström, Eva Ballovare från Älmhult och Per-Ola Mattsson från Karlshamn.
Utanför biografen på Östra Storgatan vid Volvoviadukten kom beskedet av regeringen. Förutom infrastrukturminister Tomas Eneroth var även Mikael Vessin och Jonas Knutsson från Volvo, regionråd Christina Mattisson, kommunalråd Sara Rudolfsson från Olofström, Eva Ballovare från Älmhult och Per-Ola Mattsson från Karlshamn.Foto: Anton Kyhlbäck

– Jag kan meddela i dag att vi gör en stor investering för sydostlänken, säger Tomas Eneroth, infrastrukturminister under pressmötet i Olofström under söndagen.

Byggstarten kommer att ske under 2024 och det är 1,6 miljarder kronor som satsas i bygget.

– Trafikverket kommer omedelbart kunna börja arbeta med sydostlänken.

Kommunalråd Sara Rudolfsson (S) är mycket glad över beslutet.

– Det här visar att regeringen kan hålla sina löften, och att de även prioriterar industrin och landsbygden.

Byggstarten är 2024, vad säger du om det?

– Det är snabbt för att vara en järnväg.

Om framtiden för Volvo säger hon att hon känner sig tryggare.

– Det hjälper inte enbart godset, utan även kompetensförsörjningen i regionen. Det har stor betydelse.

Mikael Vessin som är platschef på Volvo var också på plats under pressmötet:

– Vi har gods till Karlshamn i dag, och detta skapar ett miljövänligare alternativ, säger han och förklarar att länken kommer göra biljätten konkurrenskraftigare.

Kan du säga några betryggande ord till Volvos anställda i Olofström?

– Båda ja och nej. Det är svårt att spå i kulan fram till 2024, vi ser några år framför oss men sedan blir det mycket otydligare.

– Nu är i alla fall beslutet taget, och det betyder mycket för Volvo. Sedan får vi se hur det blir när den byggs.

Regeringens infrastrukturplan för 2018 till 2029 har ännu inte presenterats i sin helhet. Men i veckan besökte regeringen Uppsala där de avslöjade ett projekt på 2,4 miljarder kronor i en utbyggnad av hela järnvägssträckan mellan Stockholm och Uppsala.

Tomas Eneroth och hans stab var för ett par veckor sedan på besök i Olofström - men kunde då inte ge något besked.

Han sa då:

– Regeringen vet mycket väl om önskemålen när det kommer till Sydostlänken.

– Vi har varit i kontakt med Volvo, och Ikea. Vi är väl införstådda i frågan, sa han då.

Flera företag i Blekinge har tryck på sedan 90-talet för att den omtalade järnvägen ska rustas upp. I augusti förra året meddelade Volvos kommunikationschef i Olofström, Jonas Knutsson, att de inte kan vänta längre.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bor i Växjö och kommer från de sydöstra trakterna i Sverige.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) bor i Växjö och kommer från de sydöstra trakterna i Sverige.Foto: Anton Kyhlbäck
Anton KyhlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.