GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sara gör tävlingsdebut i fitness

Hon har spenderat timmar på gymmet varje dag det senaste året. Till helgen gör 22-åriga Sara Ojala sin debut i Athletic fitness. "Det ska bli jätteroligt samtidigt som det såklart är nervöst", säger hon.
Olofström • Publicerad 20 november 2014
Foto: 
Debut. 22-åriga Sara Ojala gör i helgen sin debut i Athletic fitness. Hon hoppas på en pallplats även om bara deltagandet är mödan värd.
Debut. 22-åriga Sara Ojala gör i helgen sin debut i Athletic fitness. Hon hoppas på en pallplats även om bara deltagandet är mödan värd.Foto: Gunnel Persson

 

Sara har sportat sedan barnsben. Hon har bland annat varit med i OIBK:s a-lag och dessutom spelat fotboll i Blekingelaget.

Sista året i gymnasiet bestämde hon sig för att sluta men fortsatte såklart att gå till gymmet.

Under 2012 gjorde Sara en resa till Nya Zeeland där hon bodde i åtta månader. Under en kort tid i Auckland bodde hon i samma lägenhet som en kroppsbyggare. Han inspirerade Sara och fick henne att inse att det går att göra mer med gymträningen.

– Det var han som sådde fröet, förklarar Sara.

Väl tillbaka i Olofström fick hon jobb på Finnveden. På samma arbetsplats jobbade Heidi Vuorela som länge tävlat som kroppsbyggare.

– Jag ser upp till henne men vågade knappt gå fram till henne och prata om mina planer. Min sambo pushade mig och Heidi blev jätteglad, säger Sara.

Heidi blev Saras coach och har lagt upp både tränings- och matschema åt henne. Numera är hon också sponsrad av en hälsokostkedja.

– Utan Heidi och min sambo hade det här aldrig gått. De har verkligen trott på mig.

Sedan ett år har Sara ägnat timmar på gymmet varje dag. Först för att bygga upp sina muskler, de senaste månaderna har hon däremot "deffat" för att framhäva musklerna och minska kroppsfettet.

– Jag har gått ner elva kilo. Ser man tillbaka hur långt jag har kommit så är det klart man blir stolt. Det är främst det som motiverar mig, säger Sara.

Resan har både varit fysisk och psykiskt utvecklande poängterar hon.

Målet har hela tiden varit Decembercupen som äger rum i Lund i helgen. Helgen därefter ställer Sara även upp i Luciapokalen i Göteborg.

Tävlingen i Lund avgörs i tre steg. Först posering och klarar sig Sara vidare från den gallringen väntar träningsövningarna "chins" och "dips".

– Och går jag till final blir det rodd. Det är klart det är nervöst i och med det är första gången jag står på scen inför en publik och blir bedömd av andra. Jag vet inte om jag gillar det än. Samtidigt är det oerhört spännande så just nu är jag väldigt exalterad. Jag hoppas på en pallplats, säger hon.

I Göteborg veckan efter blir det endast bedömning.

– Då är det också klackskor som gäller. Det är klart man tänkt vad som händer om jag snubblar och så men i stort tycker jag det ska bli jättekul. Det blir en utmaning.

Om Sara gillar tävlingsformen fortsätter hon såklart. Men redan nu har hon satt upp nya mål.

– Jag har planer på att börja plugga nästa höst och utbilda mig till civilekonom.

Ålder: 22

Bor: Olofström

Yrke: Jobbar på Volvo som bemanningsanställd via Lernia.

Familj: Mamma, pappa, två syskon och sambon Mattias Hugosson

Intressen/Fritid: Förutom träning vara med familjen och kompisar. Småtrippar till exempelvis Göteborg och Stockholm.

Äter helst: Nu när jag deffar blir det mest ris och kyckling. Gillar Mattias plankstek allra bäst.

Dricker helst: Pepsi max

Så ofta tränar jag: Tre timmar varje dag.

Favoritövning på gymmet: Knäböj

Aktuell: Gör tävlingsdebut i Atlethic Fitness i Lund på söndag. Helgen därefter en tävling i Göteborg.

Pär Trulsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.