Vattenledning hängdes över ån

Jämshög Artikeln publicerades
42 meter dricksvattenledning hängdes på onsdagsmorgonen upp längs med en bro över Holjeån. Ledningen som hänger fritt i luften skyddas med sju centimeters isolering och har också tre värmeslingor inuti.
Foto:Gunnel Persson
42 meter dricksvattenledning hängdes på onsdagsmorgonen upp längs med en bro över Holjeån. Ledningen som hänger fritt i luften skyddas med sju centimeters isolering och har också tre värmeslingor inuti.

En dryg kilometer återstår innan dricksvattenledningen mellan Bromölla och Olofström är på plats. På onsdagen hängdes 42 meter upp över Holjeån.

– Det gick nästan bättre än planerat, säger Peter Persson på Älmby Entreprenad.

Vattenprojektet går nu in i sitt slutskede. Sedan sommaren 2014 har vattenledningar grävts ner. Totalt handlar det om cirka två mil som gjorts tre i etapper.

– Själva ledningen följer tidsplan. Den ska vara ihopkopplad i slutet av februari, mitten på mars. Sedan återstår en del efterarbeten med att fylla igen och asfaltering. Slutbesiktning blir i maj, säger Anders Johnsson, projektledare på SBVT.

Det är Älmby Entreprenad som genomför den sista etappen från kommungränsen till Olofströms vattenverk. Peter Persson berättar att arbetet gått bra och att man hittills lagt ner runt fyra kilometer ledning. Således återstår endast en dryg kilometer innan allt är på plats.

– Vi trodde det skulle bli mer vinter, men en vecka med regn är lite jobbigt med, säger han.

Under onsdagsmorgonen genomfördes ett av de kanske svåraste momenten på den tredje etappen. Dricksvattenledningen måste längs banvallsleden utanför Jämshög passera Holjeån. Ledningen fick hängas upp längs med bron som går över ån.

Den 42 meter långa dricksvattenledningen har placerats i ett så kallat fackverk och ska lyftas ner till vinkelkonsoler av metall som fästs i bron. Två kranbilar har placerats på varsin sida bron och ska genomföra det uppemot två ton tunga lyftet tillsammans. Det blöta vädret har gjort att delar av vägen rasat och det är således inte helt lätt att få lastbilarna stabila.

– Det hade varit bättre med minusgrader och lite tjäle, konstaterar Magnus Karlsson som tillsammans med Björn Forsell genomför lyftet.

Stora plåtbitar får placeras ut under lastbilarna så att de ska stabiliseras. När väl det är klart klaras själva lyftet på enbart några minuter.

– Det gick nästan bättre än planerat, säger Peter Persson.

Dricksvattenledningen som hänger i luften har försetts med sju centimeter tjock isolering för att klara väder, vind och kyla.

– Dessutom finns det tre värmeslingor inuti som man kan koppla på om det skulle bli jättekallt, säger Peter Persson.

Utöver det nedgrävningsarbete som återstår byggs också vattenverket i Bromölla om för att klara en ökad kapacitet. Åtgärder ska också göras i Olofströms vattenverk.

Efter semestrarna i år är planen att olofströmarna ska få sitt dricksvatten från Bromölla.