unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Blekinge arrangerar den största hundtävlingen

Tusentals människor väntas komma till Blekinge i augusti. Då hålls nämligen den största tävlingen i hund-SM någonsin.
Göte Karlsson, hunden Torneryds Hayley, Fredrik Berg, Sannie Widén och hunden Somollys Albus är några av arrangörerna.
Göte Karlsson, hunden Torneryds Hayley, Fredrik Berg, Sannie Widén och hunden Somollys Albus är några av arrangörerna.
Foto: Stina Pettersson

2018 blir Svenska Brukshundklubben 100 år och i Blekinge funderade klubbarna på hur det skulle firas. Tanken slog dem att de kunde arrangera SM. När de ändå tog på sig den uppgiften slog de på stort och satsade på att arrangera det största svenska mästerskapet i hund någonsin. Det gör de nu genom att alla grenar är samlade under ett arrangemang i stället för att de bara arrangerar tävlingar i brukshundsgrenar.

– Sveriges minsta distrikt arrangerar det största arrangemanget någonsin, säger Göte Karlsson, från marknad- och eventgruppen som arrangerar tävlingen.

De räknar med mellan 430 och 450 tävlingsekipage.

20 till 26 augusti är det dags och grenarna sprids över länet även om Brunnsparken i Ronneby blir en samlingspunkt. Alla fem brukshundklubbar i Blekinge är engagerade. Göte tror att länet har fått uppgiften delvis eftersom det har arrangerats två SM här tidigare. Det första redan 1987. Dessutom finns det många duktiga ekipage här som har och kanske ska tävla i SM igen. Vilka som deltar i år är inte helt avgjort i skrivande stund.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Intresset för mästerkapet är stort på flera håll. Omkring 40 utställare ska hålla till i parken under tävlingen. Dessutom börjar boendena bli fullbokade, både campingar och hotell.

– Besöksnäringen i Blekinge applåderar oss. Vi har förlängt säsongen för många, säger Göte.

Totalt tror han att de kan locka mellan 20 000 och 25 000 besökare under veckan. Det är fritt inträde för publiken och har du koll på din hund är den också välkommen.

Konferencier under mästerskapet är Lisa Syrén. Hon ska intervjua utställare, besökare och tävlande. Med tanke på att Svenska Brukshundklubben firar 100 år blir det även andra aktiviteter som till exempel föreläsningar. Själva invigningen blir dessutom spektakulär.

– Vi har 11 stycken fallskärmshoppare som ska landa på Fredsplan. Förbundsordföranden ska tandemhoppa och sedan inviga mästerskapet med landshövdingen, berättar Göte.

För Blekingeklubbarna har tävlingen inneburit mycket arbete. De påbörjade förberedelserna redan för två och ett halvt år sedan. En styrgrupp på 12 personer har delats upp i olika ansvarsområden och jobbat fram arrangemanget. För att genomföra det krävs sedan mellan 250 och 300 funktionärer. Allt arbete görs ideellt.

– Detta är ett av Blekinges största arrangemang 2018. Sweden Rock är störst, sen är det vi.