GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

430 elever skickades hem efter ny skolbrand

Ännu en toalettbrand skedde på Snäckebacksskolan i Ronneby på tisdagsmorgonen.
430 elever skickades senare hem för dagen – samtidigt som nationella prov pågick.
Nu förbereds för övervakningskameror på Snäck.
Ronneby • Publicerad 2 april 2019 • Uppdaterad 2 april 2019
Två toaletter på olika ställen i skolan brandhärjades under tisdagen.
Två toaletter på olika ställen i skolan brandhärjades under tisdagen.
Foto: Jens Svensson

– I samråd med räddningstjänsten kom vi fram till att det bästa är att vädra ut lokalerna ordentligt, med tanke på den rökutveckling som uppstod i en korridor. Därför har samtliga elever skickats hem för dagen, säger Snäckebacksskolans rektor Ulrika Lundin till Sydöstran.

På högstadieskolan i centrala Ronneby går cirka 430 elever. Under tisdagen pågick nationella prov på Snäck, men dessa ska alltså ha fått avbrytas.

Branden startade på tisdagsmorgonen sedan en okänd gärningsman tänt eld på en pappershållare.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget. Det brann på två toaletter inne i skolan. Några av våra medarbetare lyckades släcka, säger Lundin.

430 elever skickades på tisdagen hem från undervisningen på Snäckebacksskolan, sedan ännu en anlagd brand utbrutit på en toalett.
430 elever skickades på tisdagen hem från undervisningen på Snäckebacksskolan, sedan ännu en anlagd brand utbrutit på en toalett.
Foto: Jens Svensson

Rektorn är märkbart frustrerad när Sydöstran når henne.

– Jag blir ärligt talat förbannad när något sådant här sker. Det drabbar så många elever.

Ingen elev ska ha skadats av röken. Däremot blev den skolpersonal som deltog i släckningen av säkerhetsskäl omsedda av ambulanspersonal.

Foto: Jens Svensson

Polisen har varit på skolan och upprättat en anmälan, som sannolikt rubriceras som mordbrand, alternativt grovt brott.

Även under måndagen rapporterades en mindre brand på Snäckebacksskolan. En okänd person hade tänt eld på en bit papper på en toalett, men där ska det inte ha blivit några större skador, enligt polisen.

Så sent som för ett par veckor sedan fick Snäckebacksskolan utrymmas efter en anlagd brand – även den gången i en pappershållare i ett toalettutrymme.

Att det nu har hänt igen kommer att få konsekvenser, berättar rektorn.

– I fortsättningen kommer samtliga toaletter att hållas låsta. Nycklar delas ut till vår personal. Elever som vill gå på toaletten får låna nyckeln mot att den kvitteras.

– Samtidigt har vi påbörjat arbetet med att se var i lokalerna vi kan installera övervakningskameror, säger Ulrika Lundin.

En utredning om kameraövervakning pågår just nu på den kommunala utbildningsförvaltningen. Politikerna i utbildningsnämnden ska få ta del av resultatet i maj, berättar förvaltningschef Tobias Ekblad.

– Men kameror ska endast vara en del tillsammans med flera åtgärder. På gymnasieskolan Knut Hahn har man utökat vuxennärvaron med skolvärdar samt sett över skalskyddet med inpasseringskort.

– Det är så vi måste jobba, endast kameror ökar inte tryggheten, säger Ekblad.

Foto: Jens Svensson

Som Sydöstran har berättat har det varit oroligt på Snäckebacksskolan sedan ett år tillbaka.

Flera mordbränder, våldsbrott och stölder har skett i eller i anslutning till skolan. Efter sportlovet satte skolledningen in väktare som under en tid var placerade på högstadieskolan.

Nyligen kom beskedet att en resursskola för stökiga elever ska startas så snart som möjligt.

Föräldrar till elever på skolan fick under tisdagen information om händelsen via e-post.

Undervisningen på Snäckebacksskolan återupptas som vanligt under onsdagen igen, enligt rektor Ulrika Lundin.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.