GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elin Andheim: ”Jag är ingen sju till fyra människa”

Redan som barn älskade Elin Andheim bin och honung.
För några år sedan började hon sin resa för att uppnå drömmen att kunna försörja sig på sin egen biodling.
Johannishus • Publicerad 25 januari 2020 • Uppdaterad 12 oktober 2020
Elin Andheim i Johannishus har en egen biodling. Fast att det är vinter är det full aktivitet i bikuporna, bina får energi och håller värmen genom att äta av maten i kupan.
Elin Andheim i Johannishus har en egen biodling. Fast att det är vinter är det full aktivitet i bikuporna, bina får energi och håller värmen genom att äta av maten i kupan.Foto: Martina Karlsson

På Elin Andheims gård i Johannishus vilar lugnet och harmonin. Elin möter mig i stallöppningen med ett välkomnande leende. Att hon är en kvinna med många järn i elden blir snabbt tydligt.

I det rödmålade stallet med vita knutar står två livliga åsnor, Rosita och Håkan, som hälsar nyfiket. I hagen går hästar, i en inhägnad bigård i hästhagen finns fyra bikupor och utöver det har Elin fem irländska varghundar och i närområdet finns ännu fler bikupor.

Elin sprudlar av energi när hon beskriver sin tillvaro.

– Jag är ingen sju till fyra människa, säger Elin och menar att hon trivs när livet bjuder på omväxling.

Elin bedriver kenneln ”Lyckovargens” med irländska varghundar på hobbynivå. Fram till i höstas jobbade hon och två av hennes hundar i äldrevården med “hund i vården”. Numera arbetar Elin som butikskonsulent på deltid vilket passar henne bra eftersom hon har svårt att vara ifrån djuren hela dagar.

Elin har haft irländska varghundar i 20 år och sedan tio år tillbaka driver hon en kennel.
Elin har haft irländska varghundar i 20 år och sedan tio år tillbaka driver hon en kennel.Foto: Martina Karlsson

Inne i hästhagen finns flera av Elins bikupor. Hon berättar att det finns en mängd olika sorters bikupor i varierande prisklasser. Hennes kupor är i cellplast, en typ av frigolit, och liknar inte alls de kupor som jag, som novis, har föreställt mig. När hon lägger örat mot en av kuporna säger hon att hon hör hur bina surrar.

– Bina är, till skillnad från vad många tror, vakna hela vintern, berättar hon.

Elin växte upp som granne till en biodling och det var i tonåren som hon började drömma om en egen biodling. Det skulle dock dröja tills hon fyllde 40 innan hon gjorde verklighet av sin dröm och gav sig själv en kurs i biodling i 40-årspresent.

– Första säsongen gjorde jag nog alla misstag man kan göra, säger Elin och minns tillbaka till den där sommarkvällen för tre år sedan då hon och en vän köpte kupor och lastade dem i pickupen.

På hemvägen gick en av kuporna sönder och tusentals bin tog sig ut ur kupan och in i bilen.

– Det är ett kännbart minne!

I nuläget har Elin 17 kupor och i vår ska hon utöka med fler. Målet är att hon ska kunna leva på sin biodling till ungefär 70 procent.

– Att ha bin hjälper naturen och det är alltid lika spännande att gå ner i en kupa och se hur det står till, avslutar hon.

Fakta

Elin Andheim

Bor: Johannishus.

Familj: Hästar, hundar, åsnor och ett okänt antal bin.

Intressen: Djur, natur, sång och musik, biodling.

Yrke: Butikskonsulent, biodlare, hundproblemutredare och ägare till en kennel. Utbildad fysioterapeut på hundar och har tidigare jobbat som ordningsvakt.

Tips för att uppnå en dröm: Våga tro på din dröm, lär av andra som redan är där, våga misslyckas, börja i liten skala och utöka efterhand.

Så äter hon helst honung: I te, ringlat på glass, en sked i mjölken, i maten, ja typ alltid. Det går åt minst en burk i veckan och även hundarna får en klick honung på morgonen.

Martina Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.