GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hoby tar strid för sin tandklinik

Tandvårdskliniken i Bräkne-Hoby hotas av nedläggning. För få patienter och svårt att rekrytera tandläkare är några av argumenten.
Men det köper inte Bygd i samverkan. Nu ska föreningen samla namnteckningar för att behålla kliniken på orten.
Bräkne-Hoby • Publicerad 22 maj 2019
Ica-handlare Johan Olsson samt Bygd i samverkans Aline Nysingh, Kristina Wolgast och Ola Pagels hoppas att samtliga Hobybor sluter upp i kampen för att behålla ortens tandvårdsklinik. ”De har lagt ner i Kallinge och i Hallabro, vi är den enda byn på landsbygden som har en tandläkare kvar”, menar Ola Pagels.
Ica-handlare Johan Olsson samt Bygd i samverkans Aline Nysingh, Kristina Wolgast och Ola Pagels hoppas att samtliga Hobybor sluter upp i kampen för att behålla ortens tandvårdsklinik. ”De har lagt ner i Kallinge och i Hallabro, vi är den enda byn på landsbygden som har en tandläkare kvar”, menar Ola Pagels.Foto: Mattias Mattisson

– Vi vill utveckla bygden, göra den bättre, och det har vi gjort i 20 år. Det som händer nu är att byn växer och då är service på landsbygden ännu viktigare.

– En nedläggning av tandvårdskliniken kan få ödesdigra konsekvenser, säger Bygd i samverkans ordförande Ola Pagels.

Bakgrunden är att kliniksituationerna på folktandvårdens två mottagningar i kommunen, i Ronneby och i Bräkne-Hoby, ska utredas. En anledningarna till att utredningen görs är svårigheter att rekrytera tandläkare till landsbygden.

Namninsamlingen början fredagen den 24 maj och protestlistorna kommer att ligga på bland annat Ica, Wiktor Olssons och Lions i Bräkne-Hoby.
Namninsamlingen början fredagen den 24 maj och protestlistorna kommer att ligga på bland annat Ica, Wiktor Olssons och Lions i Bräkne-Hoby.Foto: Mattias Mattisson

I Bräkne-Hobys fall, som är en så kallad entandläkarklinik, ska det enligt Region Blekinge finnas alldeles för få listade patienter och det finns inte resurser för att anställa och handleda nyutbildade patienter. Förslagsvis kan kliniken i stället flyttas till Ronneby.

Men Bygd i samverkan bestrider argumenten.

– Det här är en vårdcentral som är byggd för två tandläkare med flera behandlingsrum. Det går att utbilda nyutexaminerade tandläkare här också, säger Ola Pagels.

– Och det finns en lång lista av nya patienter. Dessutom, varför skulle Ronnebyborna inte kunna åka hit för att gå till tandläkaren? Vi måste hjälpas åt.

Aline Nysingh, vice ordförande i föreningen, påtalar att protesten mot en eventuell klinikflytt handlar lika mycket tandvården som närservicen.

– Om kliniken läggs ner, vad kommer efter det? Vi måste ha ett bra näringslivsklimat, det handlar om allas våras livskvalité.

Föreningen Bygd i samverkan vill nu ha en ny dialog med ledande politiker i tandvårdsnämnden om utredningen kring den nedläggningshotade kliniken i Bräkne-Hoby.
Föreningen Bygd i samverkan vill nu ha en ny dialog med ledande politiker i tandvårdsnämnden om utredningen kring den nedläggningshotade kliniken i Bräkne-Hoby.Foto: Mattias Mattisson

Det är av just den anledningen som föreningen nu agerar. Protestlistorna är tryckta, gatupratarna är snart på plats och de första 70 namnteckningarna har redan samlats in.

– Det känns inte som att så många privatpersoner vet om att tandvårdskliniken hotas av nedläggning. Gemene man läser inte protokollen, säger Ica-handlaren Johan Olsson.

Under de kommande tre veckorna kommer protestlistorna att ligga utspridda på olika platser på orten. Föreningen hoppas att få in åtminstone 1 000 namnunderskrifter och att lokala företag ställer sig bakom protesten. Listorna ska sedan lämnas över till region Blekinge.

– Servicen och optimismen får sig ett slag under bältet när sådant här händer. För alla i kommunen är det viktigt att landsbygden utvecklas, säger Ola Pagels.

Ett förslag på handlingsplan för kliniken ska presenteras i slutet av augusti. Sydöstran har sökt tandvårdsdirektör Håkan Bergevi.

Emma GunlerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.