1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ingen kritik mot försvaret efter Schyfferts JAS-tur

Komikern Henrik Schyffert JAS-tur anmäldes vilket gjorde att försvarets agerande granskades av Justitieombudsmannen, JO – som nu anser att Försvarsmaktens beslutsfattare följt gällande regelverk.
Henrik Schyffert fick förra sommaren flyga JAS 39 Gripen – en flygtur som senare utreddes av JO efter en anmälan i våras från en privatperson.
Foto: Mattias Mattisson

Det var förra sommaren som komikern Henrik Schyffert fick följa med i stridsflygplanet JAS 39 Gripen från Skaraborgs flygflottilj F7. Hans son fick vid samma tillfälle följa med i ett skolflygplan av modellen SK60.

Schyffert själv menade att den en timme långa turen i luften uppfyllde hans gamla pojkdröm då hans pappa en gång i tiden varit fältflygare på F17 i Kallinge.

En privatperson i Stockholm anmälde i våras händelsen till Justitieombudsmannen, JO, som då granskade så att allt hade gått rätt till. ”Man baxnar. Vilka övriga privatpersoner erbjuds denna upplevelse? F7 ska inte vara skattefinansierat upplevelsecenter åt privatpersoner”, skrev mannen i sin JO-anmälan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Nu har JO kommit fram till att de ansvariga inom försvaret agerat inom det regelverk som finns – ingen kritik således mot Försvarsmaktens agerande i fallet.

Enligt försvaret var JAS-turen ett sätt att locka flera unga piloter till yrket.

”Som ett led i det arbetet tog F7 fram en idé om att använda sig av s.k influencer i syfte att ska en positiv bild av pilotyrket och ökat intresse som följd”, skriver Försvarsmakten i sitt yttrande till JO.

F7-personal kände till Henrik Schyfferts koppling till Flygvapnet vilket gjorde att man erbjöd komikern en sväng med stridsflygplanet.

Läs mer

Ronneby

Cykelvasans målgång i Bräkne-Hoby

”Hemmavasans” deltagare får en realistisk målgång

Lokalkorrarna

Kort om Marcus Bernhardsson

Möt en av tidningens korrar

Nyheter

I natt: Personbil i krock med älg

Ingen behövde åka med ambulansen.

Nyheter

Regionen måste spara – Blekinges busstrafik dras ner

Region Blekinge tvingas till flera neddragningar på grund av coronaviruset.

Olofström

Blåljus: Gräsområde började brinna på ö

”Rök på ön”

Ronneby

Succé för sommarens stadsvandringar

”Jättepopulära och fullt varje gång” säger Jeanette Rosander, Ronneby kommun