Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mystiskt utsläpp påverkar Bräkneån?

TINGSRYD . Slam från reningsverket som flutit upp på isen i sjön Tiken vid Tingsryd oroar fiskevårdsföreningen.
Fast VA-chefen menar att det är renat - om än inte rent - avloppsslam och ingen fara för sjön, som ligger i Bräkneåns vattensystem.
Ronneby • Publicerad 17 mars 2004

Ungefär 300 meter ut från land, där ledningen från det renade avloppet i kommunens reningsverk mynnar, har det flutit upp skräp och dynga runt ett hål i isen.

- Det har blivit som en krater, när det tryckts upp genom den tunna isen och delvis runnit ner igen. Sjön är fem, sex meter djup därute, så det måste skett med väldig kraft, säger Berthold Eriksson i Tikens fiskevårdsförening.

Annons

När utsläppet upptäcktes i söndags begärde de en förklaring av kommunen, men blev inte nöjda med svaret.

- Fiskevårdsföreningen misstänker att det är orenade avlopp från reningsverket. Men om det skulle vara några sådana skulle de omöjligt ha kommit ut på den platsen, säger Tingsryds va-chef Henrik Östmar.

- Vår teori är att det handlar om avlagringar som bildats i ledningen mellan reningsverket och sjön som sköljts ut nu i vinter.

Det renade vattnet går i ett 400 meter långt rör, från reningsverket och 300 meter ut i sjön. I det har det med årens lopp avsatt sig sediment, liksom vid mynningen av röret.

- Det var ovanligt lågt vattenstånd förra hösten, samtidigt som vi fick en väldig skjuts med vatten när det var en väldig snabb avsmältning av snö i januari - februari. Det kan ha sköljt ut avlagringarna, menar Henrik Östmar.

Men Berthold Eriksson i fiskevårdsföreningen tycker att det verkar osannolikt.

- Snösmältningen påverkar mest dagvattnet, och det går ut direkt i sjön på ett annat ställe. Och det var häftplåster och annat i sörjan därute på isen. Jag har själv varit därute och tittat.

Fiskevårdsföreningen har skrivit ännu en gång till kommunen och länsstyrelsen, och nu ska kommunen koppla in en oberoende konsult som ska undersöka saken.

- Vi ska få träffa kommunen, länsstyrelsen och experten på fredag, berättar Berthold Eriksson.

Även om det skulle handla om avlagringar från renat avloppsvatten är det inte rent. Det som avsätts som sediment innehåller naturligtvis mer föroreningar än det vatten som rinner rakt ut genom röret.

Annons

- Vattnet från reningsverket håller gränsvärdena. Även om det är renat, så är det ju inte helt rent. Men jag tror inte att det är någon fara för sjön, säger va-chefen Henrik Östmar.

Den saken är Berthold Eriksson i Tikens fiskevårdsförening inte lika säker på:

- Den här gången såg man det för att det var is, men hur ofta händer sådana här saker i reningsverket? Tiken och Bräkneån hör till de bästa vattnen vi har - så det är bra att det blir lite tryck på detta nere i Blekinge också, säger Berthold Eriksson.

Miljöinspektören Thomas Gummesson i Ronneby kommun vill gärna ta del av uppgifter om vad som hänt i Tiken.

- Bräkneån är känslig och framför allt högt klassad för sina naturvärden. Där finns både riksintressen och Natura 2000-områden.

- Det finns både inhemsk och havsvandrande öring i ån, samt flodpärlmusslor. De filtrerar vatten för att få föda, och om det kommer mycket vatten med slam i är det inte alls bra.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons