GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ronnebys butiker går online – i gemensam nätgalleria

Ronneby har fått ett skyltfönster mot den digitala omvärlden – men kanske framför allt lokalt.
Klockan 09.00 öppnade den nya nätgallerian där ett 15-tal företagare gått samman för rädda handeln.
Ronneby • Publicerad 1 december 2020 • Uppdaterad 1 december 2020
Platsutvecklare Annika Sandqvist, Ronneby handels Lotta Emanuelsson och Oscar Wilhelmsson från Bravissimo sjösatte under tisdagen Ronnebys nya nätgalleria handlalokaltironneby.se.
Platsutvecklare Annika Sandqvist, Ronneby handels Lotta Emanuelsson och Oscar Wilhelmsson från Bravissimo sjösatte under tisdagen Ronnebys nya nätgalleria handlalokaltironneby.se.
Foto: Emma Gunler

Det är Ronnebys största butik, åtminstone sett till antalet näringsidkare i en gemensam webbshop. Dessutom byggdes den upp i rekordfart.

När Blekinges smittskyddsläkare i mitten av november beslutade om skärpta regionala råd, bland annat att avstå nöjesshopping och undvika butiker där trängsel kan uppstå, såg det initialt nattsvart ut för den lokala julhandeln.

Men nu, drygt två veckor senare, är den nya nätgallerian handlalokaltironneby.se igång.

– Äntligen går vi live. Tankarna på en gemensam webbshop har funnits tidigare men nu behövde vi göra allt för att mota bort corona, säger platsutvecklare Annika Sandqvist.

Nätgallerian beskrivs som en förlängning av sajten matbudet.se, som lanserades i våras, där Ronnebyborna kunde beställa hem mat från lokala butiker och krogar.

– Men det här är ett helt nytt sätt att handla på. Det är inte bara en webbshop utan det är minst lika mycket marknadsföring. Man måste bli ihågkommen, vara en kombination av fysisk butik och på nätet. Framtiden är här, säger Annika Sandqvist.

Den nya sajten byggdes i rekordfart. På bara drygt två veckor har 15 av Ronnebys butiker blivit med e-handel. ”Vi måste ingjuta mod hos handlarna och visa att allt är inte nattsvart”, säger platsutvecklare Annika Sandqvist.
Den nya sajten byggdes i rekordfart. På bara drygt två veckor har 15 av Ronnebys butiker blivit med e-handel. ”Vi måste ingjuta mod hos handlarna och visa att allt är inte nattsvart”, säger platsutvecklare Annika Sandqvist.
Foto: Emma Gunler

Från soffan kan man nu shoppa från 15 olika butiker, och välja bland 200 artiklar, och sedan hämta varorna via en drive-through på Ronneby Outlet. Utbudet består av allt från blommor, kläder och hemelektronik till inredning, böcker och smycken.

Enligt Ronneby handels Lotta Emanuelsson är detta bara början.

– Inom kort har vi ytterligare tio butiker kopplade till nätgallerian. Och det finns alla möjligheter att växa med hur många artiklar som helst.

– Utåt skulle det kunna bli en gigantisk webbshop. Dessutom ska vi bygga på med hemkörning. Det är hur coronasäkert som helst.

Förhoppningen är att nätgallerian ska hålla anslutna aktörer på fötter och att corona inte ska bli ett så hårt slag mot julhandeln som befarat.

Och den nya sajten ser redan ut att ha fått effekt.

– Jag hörde att det kommit in en kund i en butik och velat köpa en tesamling efter att ha sett det på hemsidan. Oavsett om man köper något i fysiska butiken eller i nätgallerian så får vi handel och det är ju det vi vill ha, säger Lotta Emanuelsson.

– Sedan är vi otroligt tacksamma för all sponsorshjälp. Det finns stora hjärtan hos våra företagare som vill stötta när det är utmanande tider, företag som tror på Ronneby.

Fakta

Handla lokalt i Ronneby

Anslutna företagare den 1 december:

Oscar & Co

Ronneby Outlet

Ellens café & bokhandel

Activa Zoo

Inspiration

Centrumbiografen

Colorama

Pensionat Järnavik

Constantly Watches

Green Flow

Mia Nova

Rosenquist Foto

LK Kläder

Lekextra

Emma GunlerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.