GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny app ska locka turister till Ronneby – året runt

Nu släpper kommunen en ny app för guidade vandringar i Ronneby. Appen ska både locka turister och hjälpa Ronnebyborna att grotta ner sig i den egna stadshistorian.
– Det är ett sätt att vara rädd om vår historia, säger turism- och evenemangssamordnare Jeanette Rosander.
Magnus Carlsson, vd på Hi-story, historikern Björn O Svensson och turism- och evenemangssamordnare Jeanette Rosander presenterade appen med olika guidade vandringar under fredagen.
Magnus Carlsson, vd på Hi-story, historikern Björn O Svensson och turism- och evenemangssamordnare Jeanette Rosander presenterade appen med olika guidade vandringar under fredagen.
Foto: Emma Gunler

Arbetet med applikationen ”Guidade vandringar” har pågått sedan 2018 och innehåller två olika guider – en om Brunnsparken och en om Ronnebys stadskärna.

Båda innehåller texter, bilder och ljudinspelningar kopplat till olika platser, med berättelser inlästa av Sara Höglind.

Bakom appen ligger Ronneby kommun som tagit historikern Björn O Svensson och företaget Hi-story till hjälp. Björn O Svensson står för all text medan det Karlskronabaserade företaget Hi-story har gjort den mobila applikationen.

– Det svåraste har varit att lägga upp rutten. Som historiker kanske jag tänker kronologiskt. Men man får verkligen lära sig vattendelarna i historien, som den stora stadsbranden år 1864, berättar Björn O Svensson.

En av platserna man kan få lära mer om i appen är Munktrappan i centrala Ronneby.
En av platserna man kan få lära mer om i appen är Munktrappan i centrala Ronneby.
Foto: Emma Gunler

Bergslagen, Heliga kors kyrka, rådhusparken, tingshuset och Munktrappan är några av platserna man får besöka i appen.

– Trots att Ronneby är den äldsta staden i Blekinge så har vi den modernaste stadsplaneringen, den är från 1800-talet, säger han.

Tanken är att Ronnebys besökare genom appen ska kunna uppleva staden på ett nytt sätt, oavsett årstid.

– Appen innehåller blandade bilder från årstiderna och Brunnsparken är ju fantastiskt vacker nu med alla sina färger. Förhoppningsvis kan det leda till att vi får hit fler turister till Ronneby även på hösten, säger Jeanette Rosander.

Textinnehållet finns på både svenska och engelska men kan utvecklas beroende på efterfrågan. Detsamma gäller de guidade vandringarna.

– Karön hade ju kunnat vara ett alternativ, säger Jeanette Rosander.

Ronnebys nya app för guidade vandringar släpptes under fredagen.

– Det är ju en perfekt aktivitet för familjer nu på höstlovet, säger Jeanette Rosander.