Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

PÅ JOBBET: ”Vi är ambassadörer för träden”

I artikelserien På jobbet träffar Mera personer inom olika yrken. En av dem är Olof Aronsson som driver Blekinge arboristtjänst.
Ronneby • Publicerad 23 april 2020 • Uppdaterad 27 april 2020
Olof Aronsson jobbar som arborist.
Olof Aronsson jobbar som arborist.Foto: Mattias Mattisson

Att det blev just arboristyrket för Olof Aronsson beror på en kärlek till träden. Men även inspiration från hans pappa som är kvartärgeolog och jobbar med träd på ett teoretiskt plan. När Olof hade läst humanekologi kläckte pappan idén om att han kunde jobba som arborist.

– Det passade bra för jag har alltid gillat träd. Många klättrade i träd som barn men jag hade favoritträd som jag besökte regelbundet. Den utgångspunkten behöver en arborist ha. Klättringen är bara ett verktyg, säger Olof.

Olof Aronsson har alltid gillat träd. Som barn hade han favoritträd som han besökte regelbundet.
Olof Aronsson har alltid gillat träd. Som barn hade han favoritträd som han besökte regelbundet.Foto: Mattias Mattisson
Annons

I sitt yrke jobbar han varje dag med träd på något sätt. Huvuduppgiften är att medla mellan träd och människor och lösa problem så att träden kan stå kvar samtidigt som ägaren och samhället blir nöjda.

– Vi är ambassadörer för träden för de kan inte tala, säger han.

Många tror att arbetet främst sker i skogen men det stämmer inte. Olof har ofta uppdrag hos privatpersoner eller inne i samhällen.

Här är han på ett jobb hos en familj i Trummenäs.
Här är han på ett jobb hos en familj i Trummenäs.Foto: Mattias Mattisson

När Mera träffar honom utför han ett jobb som är ett bra exempel på vad en arborist gör. Han är hemma hos en familj i Trummenäs som tycker att ett av tomtens träd hänger över huset för mycket.

– Det här trädet hade många velat ta ner, berättar Olof.

I stället beskär han det så att trädet kan stå kvar.

Det han gillar med yrket är att jobba ute och ständigt på nya platser. Han får även träffa nya människor med nya problem varje dag. Frihetskänslan är också något Olof gillar liksom kicken han får uppe i träden.

– Men man måste nog älska det för att orka. Det är fysiskt och psykiskt ansträngande och du måste vara fokuserad hela tiden. Annars skadar du dig. Det är hårt fysiskt att dra ris 100 meter, att bära en stock eller att fira ner tunga grejer. För att hålla på med detta måste du gilla att vara trött i kroppen. Annars orkar du inte, säger han.

Nackdelarna med jobbet är just att det sliter ut arboristerna. De flesta har ont i kroppen och är trötta. Arbetsdagarna är hårda. Dessutom är jobbet farligt. Det är riskfyllt hela tiden.

– Det är inte vanligt med olyckor i Sverige för vi har en bra arbetsmiljö här. Men i USA är det bland de farligaste jobben. Där dör folk. Men det beror på att de inte har utbildning, inte följer reglerna och chansar. Detta är inte farligt om du vet vad du gör.

Så här ser Olofs arbetsredskap ut.
Så här ser Olofs arbetsredskap ut.Foto: Mattias Mattisson
Annons

Det är inte många som jobbar kvar tills de är 65 år. Flera slutar efter ett år på grund av att det är tufft.

– De har ett drömscenario om att det är roligt att klättra i träd men det är ett hårt jobb.

Det finns dock en del arborister som är över 50 år. Själv har Olof varit i branschen i sju år.

Jobbet sker utomhus i alla väder och året om. Ibland är han blöt ända in på skinnet. Men han måste ändå klättra runt i träden. Enda undantagen är om det åskar eller blåser mycket. Men det är inte ofta Olof ställer in.

Som egenföretagare sköter han själv sina arbetstider. Men det blir ofta långa dagar. Det är bara ljuset som begränsar honom.

– När du är uppe i ett träd vill du ogärna gå ner. Klockan tickar. Oftast hinner du inte många jobb på en dag, max tre.

Arboristyrket är tufft både psykiskt och fysiskt.
Arboristyrket är tufft både psykiskt och fysiskt.Foto: Mattias Mattisson

De roligaste uppdragen är sektionsfällningar. Men det är en paradox. Han älskar träd samtidigt som det roligaste med jobbet är att fälla dem. Sektionsfällning innebär att trädet står illa till och därför inte går att fälla på ett traditionellt sätt. Då måste en arborist klättra upp i det och ta ner det i sektioner.

Olof tackar dock nej till fällningar om han inte kan stå för dem.

– Men det är minst lika ofta ägarna utgår från att trädet måste fällas men jag kan komma på en alternativ lösning så att de är nöjda samtidigt som jag gör minst möjliga åverkan på trädet.

Arboristerna i Sverige är få. Enligt Olof finns det bara tre eller fyra stycken i Blekinge. Själv jobbar han över hela Blekinge samt i Skåne och Småland. Majoriteten av arboristerna är män men det finns kvinnor inom yrket. När han var anställd i Malmö var det fler kvinnor än män på företaget han jobbade för.

Annons

Olofs tips till den som vill bli arborist är att titta på vilka utbildningar som finns och att söka dem. Du kan även testa att ringa runt till arborister och fråga om du får följa med dem ut som praktik för att prova om yrket är något för dig.

– Så gjorde jag. Du märker fort om det är något för dig.

Fakta

Personligt

Namn: Olof Aronsson.

Ålder: 32 år.

Bor: Johannishus.

Yrke: Arborist och driver Blekinge arboristtjänst.

Familj: Sambo och två barn.

Fritid: Umgås med familjen.

Favoritträd: Ekar. De är mäktiga och har höga naturvärden. De är fina gamla kraftiga träd. Vi är lite bortskämda med dem i Blekinge. Här tar vi dem för givna.

Fakta

Arborist

Utbildning: I Sverige finns det en tvåårig yrkesutbildning till arborist. Den består till stor del av teori och trädets biologi. Större delen av klättringen lär du dig under praktiken. Arborist är ingen skyddad yrkestitel men utbildning är att rekommendera.

Lön: Bruttolönen är 29 000 kronor enligt webbsidan framtid.se. Siffran kommer från en sammanvägning av information från olika källor bland annat Statistiska centralbyrån. Bakom framtid.se står företaget Framtidsutveckling i Sverige.

Konkurrens: De senaste åren har arbetsmarknaden sett bra ut för arborister.

Arbetstider: Arborister jobbar långa dagar.

Bra egenskaper att ha som arborist: Intresse för träd. Du ska även vara villig att kämpa och att jobba. Det krävs ett visst lynne eftersom du måste vara skärpt uppe i träden. Det är också bra att kunna prata med människor eftersom du måste kunna kommunicera med dem varje dag. Du måste kunna möta olika människor. Träd väcker mycket känslor åt båda hållen. Det behöver du kunna hantera.

Fakta

En vanlig dag

• Väl ute på platsen planerar Olof jobbet, gör en riskbedömning, väljer arbetsmetod och kontrollerar utrustningen.

• Sedan tar han sig upp i trädet med hjälp av verktyg.

• Uppe i trädet får han ett nytt perspektiv och planerar var han ska börja och vilken väg han ska ta för att minska ansträngningen.

• När han är färdig i trädet städar han upp på marken, prata med kunderna och se till att de är nöjda.

Läs fler delar i artikelserien På jobbet:

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons