GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Populärt att inreda med begagnat

I dag är det trendigt med secondhand. Inte minst när det gäller inredning. Husgeråd, möbler och prydnader är bland de populäraste sakerna på Kupan i Ronneby.
Ronneby • Publicerad 26 mars 2020
Madelen Schillander, butiksansvarig för Kupan, visar glas som är populärt att köpa begagnat.
Madelen Schillander, butiksansvarig för Kupan, visar glas som är populärt att köpa begagnat.
Foto: Stina Pettersson

Madelen Schillander, butiksansvarig för Kupan secondhand, berättar att secondhand är modernt i dag och har blivit populärare än vad det var för fem år sedan. Hon tror att det framför allt handlar om miljötänket men också att det är ett sätt att skänka till behövande.

– De skänker kanske inte pengar men de skänker varor och vet att pengarna går till det vi skänker till. Sedan har hela samhället börjat tänka mer innan de slänger.

Husgeråd är det som säljs mest eftersom det är billigt och något som hela tiden behöver förnyas.

Bland husgeråden är koppar, glas och grytor populärast.

Många köper koppar secondhand.
Många köper koppar secondhand.
Foto: Stina Pettersson

Många köper även möbler.

– Vi har haft mycket lampor. Det har bara sagt svisch, berättar Madelen.

Butikens lampor säljs snabbt.
Butikens lampor säljs snabbt.
Foto: Stina Pettersson

Bord och stolar i olika former är ytterligare något som är populärt.

Även prydnadssakerna är attraktiva.

– Vi hade stora svarta vaser. Vi hann knappt sätta ut dem innan de gick. Vi säljer också mycket små prydnadssaker. Allt från prydnadsugglor till figurer av olika slag. Både småsaker och stora saker som kan ta ett helt hörn går fort, säger hon.

Ljusstakarna är också populära.
Ljusstakarna är också populära.
Foto: Stina Pettersson

Ljusstakar är populära. Framför allt om de är i kristall.

En del kunder är ute efter att göra riktiga fynd.

– Många kommer hit och googlar saker. De går runt med mobilen och ser vad sakerna är värda.

Kupan får in mycket möbler och har inte plats för allt ute i butiken samtidigt. Dessutom vill inte personalen tränga ihop sakerna på ytan utan se till att alla kan komma fram. Stora sängar tar de dock inte in eftersom de inte har plats för det.

Trots att de säljer mycket vill de ha in mer av allt.

– Vi säljer så pass mycket. Jag önskar att folk tänkte att i stället för slänga det som är helt och rent kommer de hit med det.

Möbler i färgerna grått, svart och vitt säljer bäst.

Madelen Schillander berättar att de får in så mycket möbler att alla inte får plats i butiken samtidigt. Trots det vill Kupan ha fler.
Madelen Schillander berättar att de får in så mycket möbler att alla inte får plats i butiken samtidigt. Trots det vill Kupan ha fler.
Foto: Stina Pettersson

Madelen har en stor variation på kunder men önskar att fler ungdomar tittade in i butiken.

– Jag ska försöka jobba med den biten. Det finns mycket för dem här. Vi har ett glapp på ungdomar mellan 15 och 22 år. Jag har tänkt att jag ska ut i skolorna och prata.

Dessutom vill hon inleda samarbeten med företag i Ronneby.

För Röda korset som driver Kupan är det viktigt att varorna är hela och rena. De försöker dessutom hålla priser som alla kan må bra av, även Röda korset som skänker så mycket som möjligt.

Det som inte kan säljas, på grund av att det till exempel inte är helt, återvinns. Röda korsets volontärer syr och stickar dessutom saker till butiken av till exempel kläder som har lämnats in som inte är i tillräckligt bra skick.

Kupan jobbar säsongsbetonat. Därför rensas nu vintersakerna ut och våren plockas fram. Samtidigt försöker butiken se till att det händer något varje vecka.

Ett exempel på det är att de kör en nostalgivecka med saker från 60- och 70-talet. Den blir av sista veckan i juni i samband med Nostalgia festival. Just de årtiondena är trendiga nu och butiken försöker hänga med i det som händer i Ronneby.

Fakta

Populärt secondhand

• Husgeråd som koppar, glas och grytor.

• Möbler i form av lampor, stolar, och bord.

• Prydnadssaker som ljusstakar, vaser och små figurer.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.