GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sanering av Jas-krasch sker med spade

Försvarsmakten har nu konstaterat att det finns begränsade föroreningar i två provtagna områden efter Jas-kraschen i augusti.
Men eftersom föroreningarna är ytliga, och ligger i svårtillgänglig terräng, ska grävning ske med handkraft.
Kallinge • Publicerad 9 oktober 2018
Analysresultaten från Försvarsmakten visar att bland annat tungmetaller och flamskyddsmedel har hamnat i marken efter Jas-kraschen i augusti.
Analysresultaten från Försvarsmakten visar att bland annat tungmetaller och flamskyddsmedel har hamnat i marken efter Jas-kraschen i augusti.Foto: Blekinge flygflottilj/Fˆrsvarsmakten

Sydöstran har tidigare berättat att de provtagningar som gjorts av Ronneby kommun vid nedslagsplatsen inte visar på någon miljöpåverkan från Gripenhaveriet.

Nu meddelar Försvarsmakten att man hittat föroreningar på två av sju delområden vid nedslagsplatsen.

I början av september genomförde Försvarsmakten provtagningar och analysresultaten visar att ett område är påverkat av tungmetaller och det andra av petroleumkolväten och bromerande flamskyddsmedel.

Samtidigt bedömer Försvarsmakten att spridningsrisken för ämnena är mycket låg. Det finns dock viss risk för djur och människor som vistas på platserna.

Eftersom föroreningarna förekommer i de översta fem centimeterna föreslår Försvarsmakten att det mest kostnadseffektiva vore att sanera med spade. Detta eftersom det är svår terräng att ta ut maskiner i. Det vore även mer skonsamt för omgivande natur och minskar risken för vidare spridning av föroreningar.

Det var den 21 augusti som Jas-planet kraschade i ett skogsområde utanför Kallinge. Det förorenade området är cirka 150 kvadratmeter stort och ligger i ett planerat vattenskyddsområde.

Emma GunlerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.