Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stämman upplöste LRF Blekinge

KALLINGE LRF Blekinge gjorde i veckan i Kallinge Folkets Hus sitt absolut sista uttalande från en distriktsstämma i egen regi.
Och det smått historiska dokumentet präglades av principiella hjärtefrågor för både den enskilde självförsörjande bonden och lantbruksnäringen i stort.
Ronneby • Publicerad 29 mars 2001

Ska lantbrukarna både vara en sund livsmedelsproducent och vårda ett landskap som de svenska medborgarna vill ha då måste också samhället skapa förutsättningar för jordbruksnäringen.

Därför kräver LRF Blekinge att inskränkningar i jordbruksmarken måste ersättas fullt ut till markägare/lantbrukare. När motortrafikleder får nya sträckningar sker det utan hänsyn till att det därmed försvinner odlingsbar mark för all framtid.

Annons

> Bejakar

Blekinges bönder bejakar allemansrätten. Men de accepterar inte att människor som varken äger eller brukar mark utnyttjar allemansrätten för egna kommersiella syften.

I LRF Blekinges slutdokument betonas också att bildande av nyckelbiotopsområden och naturreservat i bondeägd skogsmark ska ske på frivilloiga grunder.Skogsbonden ska inte behöva lida ekonomisk skada. Ersättningsmark föreslås som alternativ till utbetalning av engångsbelopp.

> Starkt kritiska

Blekinges bönder är starkt kritiska till sanktionsavgiftssystemet i Miljöbalken. Det borde inte få tillämpas vid bagatellartade förseningsfall och vid tveksamma tolkningar.

I slutklämmen av sitt definitivt sista inlägg påtalar LRF Blekinge vikten av att samhället, lagar och myndighetsutövning utformas så att det tryggar lantbrukets och skogsbrukets framtid.

”Kommande generationer i Blekinge ska betrakta bondeyrket som attraktivt” fastslog LRF Blekinge innan stämmoordföranden Sven-Olof Pettersson klubbade beslutet om fusionering med Kalmar och Kronoberg.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons