Räddningstjänsten fortfarande på plats

Ronneby Artikeln publicerades
Huset på Kungsgatan i centrala Ronneby är totalförstört efter tisdagens kraftiga brand som fortsatte under hela natten till onsdagen.
Foto:Maths Olsson
Huset på Kungsgatan i centrala Ronneby är totalförstört efter tisdagens kraftiga brand som fortsatte under hela natten till onsdagen.

Tre personer räddades från ett tak vid en dramatisk brand i ett flerfamiljshus i Ronneby på tisdagskvällen. Fem personer fördes tillsjukhus och polisen misstänker att branden kan vara anlagd.

Det råder stor rasrisk vid brandplatsen.

Huset på Kungsgatan i centrala Ronneby är totalförstört efter tisdagens kraftiga brand. Räddningstjänsten lyckades begränsa branden från att sprida sig till närliggande hus.

Under onsdagen arbetar räddningtjänsten från Ronneby och deltidskåren från Bräkne-Hoby med eftersläckningsarbete och undersökning av brandplatsen. Man ska även söka med värmekamera i huset. Det ryker fortfarande från brandplatsen. En formell teknisk undersökning kommer först kunna genomföras tidigast i morgon torsdag.

Det råder en stor rasrisk vid brandplatsen varför allmänheten uppmanas hålla sig borta från Kungsgatan 14.

– Kungsgatan kommer att vara avstängd hela tisdagen och sannolikt längre, säger räddningsledare Mattias Persson till Sydöstrans reporter Jens Svensson.

Larmet om en brand på Kungsgatan 14 kom 19.50 på tisdagskvällen.

Enligt de första uppgifterna brann det i trapphuset. Men när räddningstjänsten kom på plats visade det sig vara en fullt utvecklad brand i en lägenhet på andra våningen.

Tre personer hade tagit sin tillflykt upp på taket för att komma undan branden och fick evakueras med en lift.

Hela huset evakuerades. Sex personer hade andats in giftig brandrök och fyra av dem fördes till sjuhus med rökskador, men alla var vid medvetande.

Räddningstjänsten satte inledningsvis in rökdykare för att bekämpa branden i lägenheten.

Eftersom det är ett gammalt trähus bedömdes spridningsrisken vara stor och man inriktade sig att på att hindra att branden spred sig till vindsvåningen och grannfastigheten som också är en träbyggnad.

Rökutvecklingen var mycket kraftig och polisen spärrade av en stor del av innerstaden.

Mia Sandgren, presstalesman vid polisens region Syd sa vid 22-tiden till TT att det fortfarande brinner i byggnaden, att släckningsarbetet pågår och att polisen har upprättat en stor avspärrning runt platsen.

– Spridningsrisken kvarstår, säger Sandgren.

Malin Pernborn, inre polisbefäl i Karlskrona, sade strax för midnatt att man nu jobbar som om det kan handla om mordbrand:

– Man kan väl säga att vi har vissa indikationer på det via vittesuppgifter. Men utredningen får ju visa framöver.

Jan Hinderson, Emma Söderbom

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.