1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åskgud bakom ortnamn på Lister

I coronatider ställs många evenemang in. Då passar lokalkorrespondent Marcus Bernhardsson på att belysa kulturhistorien bakom ortnamn och platser att besöka. Den här gången står Torrahem i fokus.
Torrahem ligger mellan naturreservatet Stibybacke och Listerslätten.
Foto: Marcus Bernhardsson

Det lilla geografiska området söder om vägskälet Hörby/Tallparken/Stiby är en plats som har olika namn. Den gamla benämningen för trakten är Torrahem [Tarrahem] och en bit in på Stibyvägen heter området sedan snart 100 år tillbaka i tiden, Hagalund.

Sägnen berättar att Torrahem har sitt namn efter den hedniska åskguden Tor. Efter varje större åskväder på Lister lär ortsbefolkningen, under vikingatiden för mer än 1 000 år sedan, ha rest ett bål i Torrahem för att blidka denna gudom med ett människooffer. Folktron berättar också att det i regel var en orkeslös åldring eller en slav som offrades för att stilla Tors vrede.

Det andra namnet för platsen är Hagalund. Väster om Torrahem breder en del av Listerslätten ut sig och lantegendomen Knutstorp i Hörby skymtar bortom fälten. Då 1900-talet ännu var ungt flyttade en av denna bondgårds söner, Ernst Bengtsson, ut och fick då en del av egendomens jord samt byggde gården Hagalund, varefter denna plats nu har sitt namn.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I dag finns det ingen vägskylt som minner om Torrahem. En passande strof för denna mångnamnade plats är nobelpristagaren Harry Martinsons dikt ”Barndomslandskap”. Åren skymma bort varandra, men ibland när skuggan brister öppnas minnets vida tavlor från vår drömtids hed på Lister.

Läs mer

Ronneby

Cykelvasans målgång i Bräkne-Hoby

”Hemmavasans” deltagare får en realistisk målgång

Lokalkorrarna

Kort om Marcus Bernhardsson

Möt en av tidningens korrar

Nyheter

I natt: Personbil i krock med älg

Ingen behövde åka med ambulansen.

Nyheter

Regionen måste spara – Blekinges busstrafik dras ner

Region Blekinge tvingas till flera neddragningar på grund av coronaviruset.

Olofström

Blåljus: Gräsområde började brinna på ö

”Rök på ön”

Karlskrona

Polis: Man skrämde kvinna med hammare

Man misstänkt för ofredande.