GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jörgen Klinthage: Krönika: Förlorade maktstrid - får revansch

Kith Mårtensson visade att det omöjliga är möjligt. Strax innan valet förlorade hon maktstriden mot Emilie Pilthammar och fick inga tunga politiska uppdrag. Nu blir hon kommunalråd och tar ytterligare ett grepp om partiet.
Jörgen KlinthageSkicka e-post
SÖLVESBORG • Publicerad 8 september 2021
Jörgen Klinthage
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tillsammans med Paul Andersson tog KIth Mårtensson i juni 2019 över de poster som Emilie Pilthammar tidigare haft för moderaterna i Sölvesborg.

Paul Andersson gick in som ny vice ordförande i kommunstyrelsen och Kith Mårtensson fick rollen som ny gruppledare. Samtidigt tog hon även över ordförandeklubban i barn- och utbildningsnämnden efter Niklas Joelsson (M) slutat efter sin medverkan på en rikskända skandalbilden.

Paul Andersson betonade att man ville skapa ett vinnande lag och att det var mer en teamkänsla som man vill ha i partiet och inte individuella utspel.

Efter de hårda falangstriderna och tunga avhopp behövde partiet konsolidera sig. Samtidigt fanns gamla sår kvar. Det doftade Da Vinci-kod. Nu gällde det att visa enad front.

När Paul Andersson fick frågan om det är viktigt att förena de båda falangerna i partiet, svarade han:

– Jag skulle inte vilja kalla det för falanger utan mer olika syn på hur samarbetet med Sverigedemokraterna ska se ut.

”Efter de hårda falangstriderna och tunga avhopp behövde partiet konsolidera sig. Samtidigt fanns gamla sår kvar. Det doftade Da Vinci-kod. Nu gällde det att visa enad front.”
Jörgen Klinthage

Det blev också just den för övrigt erkänt duktige schackspelaren Paul Andersson som lyckades skapa en väv och en till slut vinnande kontext där alla kände sig som vinnare.

Efter att tappat röster i två val i rad, haft tunga avhopp, interna strider och efter turbulensen när partiets ledande stjärna fick lämna efter en uppmärksammad bild så är revanschlusten stor inom Moderaterna.

Med tanke på att partiet haft två dåliga val i rad är revanschlustan stor. Inte minst vill man vinna tillbaka det som partiet tappat i två av kommunens, men också länets starkaste M-fästen.

Under de senaste valen har Moderaterna tappat drygt elva procent i Hällevik och 17 procent i Hörvik. Mycket av tappet har gått till Sverigedemokraterna.

Hörvik och Hällevik är två nyckelorter för att partiet ska kunna återta det inflytande som man haft tidigare, men också göra dem till en vinnare i valet.

Tidigare i år kunde Sydöstran meddela att Moderaterna rekryterat den lokala profilen och före detta klubbchefen i Mjällby AIF, Jörgen Martinsson. Samtidigt gör Niklas Joelsson come back som ny ordförande i den nya jättenämnden Arbete och välfärd.

Är då falangstriderna nergrävda? Kanske för tillfället. Vilket fall som helst har partiet inte råd med ännu ett dåligt val.