Malmö och Stockholm kom till Sölvesborg
HMS Malmö och HMS Stockholm förtöjde strax efter klockan 14, ett välkommet avbrott i fartygens övningar i Hanöbukten.
Korvetterna tillhör tredje ytstridsflottiljen, med Karlskrona som hemmahamn. De har vardera drygt 35 man ombord, varav ett 20-tal är officerare, resten värnpliktiga.
Sydöstran träffar tre av de värnpliktiga på HMS Malmö: Emelie Jonsson från Rimforsa i Östergötland, Cecilia Sjöberg, Kalmar och Elin Stensson, Öland. De har varit mönstrade ombord sedan början av november i fjol. De trivs, men tänker inte satsa på en militär karriär.
- I början fanns kanske de tankarna, men efter de senaste veckornas besked vad gäller försvaret är det inte längre aktuellt, förklarar Emelie Jonsson.
I går fick gymnasieelever komma och kommunens tjänstemän kom på besök.
Divisionschef Per-Ola Johansson, som har sina rötter just i Sölvesborg, beklagar att det så sällan ges tillfälle att lägga till i civila hamnar så att allmänheten kan komma ombord och se sig om.
Christian Fröberg gjorde värnplikten på minröjningsfartyget Skredsvik och fick "nostalgikänning" då han såg fartygen och bad själv att få komma ombord.
- Jag var röjdykare, så detta är intressant. Många har ju inte gjort lumpen, då kan det säkert vara bra att de får reda på hur saker fungerar, säger Christian, som tycker det är bra att marinen visar upp sig.
Andreas Mattsson, var i gårvakthavande officer på HMS Malmö. Han är medveten om att den senaste tidens besparingar kan få många att fundera innan man tänker sig en militär karriär, men själv känner han inget hot att bli arbetslös:
- Nej, men det är kanske olika från person till person, beroende på vilken befattning man har,och det kommer ju alltid att behövas yngre som efterträder äldre generationer.
Kapten Ingeborg Widerberg, officer ombord på HMS Stockholm, understryker vikten av att ungdomar får kännedom om hur det militära fungerar.
- Många vet inte vad det innebär att hamna på ena eller andra stället när de mönstrat och gör värnplikten. Det var bra att vi kunde ta emot gymnasieklasser ombord i dag, så de får se hur det går till ombord. Det borde vara ett närmare samarbete mellan skolan och det militära, kanske skulle gymnasieskolan sköta mönstringen också, då skulle den bli lättare att genomföra.