unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Medlemsflykt från SD till nytt parti

Flera medlemmar som har lämnat Sverigedemokraterna har nu ansökt om att få starta upp en lokalavdelning i Landsbygdspartiet. Det blir den första i Blekinge.
Landsbygdspartiet är för ett utträde ur EU.
Landsbygdspartiet är för ett utträde ur EU.
Foto: CHRISTIAN LUTZ

En av dem är Mona Wadin Nilsson som valde att lämna SD efter det turbulenta årsmötet i partiet i januari:

– Ja, det stämmer att jag ansökt och blivit medlem i Landsbygdspartiet, säger hon.

Flera avhoppade medlemmar i Sverigedemokraterna väljer nu att gå med i Landsbygdspartiet. Enligt uppgift har Margareta Forslund fått frågan om gå med, men ännu inte tagit ställning.
Flera avhoppade medlemmar i Sverigedemokraterna väljer nu att gå med i Landsbygdspartiet. Enligt uppgift har Margareta Forslund fått frågan om gå med, men ännu inte tagit ställning.
Foto: Gunnel Persson

Vad var det som gjorde att du valde att gå med i Landsbygdspartiet?

– Jag kände att de stod för en politik som jag kan stå för. De är varken höger eller vänster utan rakt fram, säger Mona Wadin Nilsson.

Mona Wadin Nilsson var med i Sverigedemokraterna i nästa fyra år och var även bland annat sekreterare i den lokala styrelsen.

– Jag har brunnit för den tid jag var med i Sverigedemokraterna, men efter årsmötet blev jag mycket besviken och bestämde mig för att hoppa av, säger hon.

Vad Sydöstran erfar har även vice ordförande i lokalstyrelsen Bengt Johnsson valt att gå med i Landsbygdspartiet.

Enligt uppgift har den avhoppade ordförande och gruppledaren i SD Margareta Forslund fått frågan om gå med, men ännu inte tagit ställning:

– Det är inget som jag tagit ställning till nu, säger hon.

Landsbygdspartiet är idag representerat i ett tiotal kommuner. Sitt starkaste fäste är Svenljunga där man har fem mandat.

I södra Sverige finns en lokalavdelning i Svedala och i dagarna startas en upp i Markaryd. I övrigt är södra Sverige en vit fläck för partiet. I riksdagsvalet 2014 fick partiet 3 450 röster. Partiet arbetar för en en rättvisare fördelning av resurserna mellan storstad och landsbygd. Partiet vill bland annat att Sverige ska lämna EU.

Partiet registrerades första gången för sexton år sedan i Uddevalla, men valde att inte ställa upp i val på någon nivå.

Partiet består av en rad lokala partier på en rad orter som gått upp i Landsbygdspartiet. Det senaste valet ställde partiet upp i 17 kommuner och fick mandat i nio.

Efter att Dalarnas ordförande uteslöts av partistyrelsen hoppade hela styrelsen i Sverigedemokraternas lokalavdelning i Vansbro av i protest och på samma sätt som i Sölvesborg valde flera medlemmar att gå över till landsbygdspartiet.