Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så rensar du hemma – och blir lyckligare

Att flytta är lite av ett reningsbad. Inte bara för källaren och vinden utan även för själen.
Publicerad 18 februari 2020
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En granne till mig flyttade i helgen och i en ständig ström bars den ena flyttlådan och möbeln ut efter den andra. Det var som en film som långsamt, men säkert letade sig fram ruta för ruta. Prylar som berättade om förhoppningar, drömmar, men som också gav en spegel av ett liv och en inramning av en människa.

Kan det vara så att vi har lite mer än vi behöver och mår bra av? ”Det var bättre förr”, säger vän av Ordning.

Annons

Ibland har vi inte aning om varför vi överhuvudtaget skaffade alla älskade saker. Ibland dyker de upp som vänner och ibland som en belastning. Prylar kan ge mening, skapa möjligheter, men också skapa begränsningar.

”När man väl tror att allt är slut så dyker det upp nya grejer i något hörn eller skrymsle.”
Jörgen Klinthage

Att flytta är också att ifrågasätta och göra omprövningar. Vilken roll spelar de här prylarna nu i mitt liv? Behöver jag dem?

Senast som jag själv flyttade trodde jag aldrig att det skulle ta slut. Det är lättare att flytta från en lägenhet. Här vet man var prylarna kan dyka upp. Är de inte i lägenheten så hittar man dem på vinden eller källaren. Men med ett hus är det konstigt nog annorlunda. När man väl tror att allt är slut så dyker det upp nya grejer i något hörn eller skrymsle.

När man lyssnar på någon som flyttar så är det ofta så att de liksom ber om ursäkt för alla ägodelar.

Vad grejer man har. Det är en replik som alltid finns där. Däremot hör man aldrig: ”Vad lite saker jag har. Jag trodde jag hade mer”. ”Sist som mitt flyttlass gick så hittade jag maskiner som jag knappt använt”. ”Brödmaskin och en speciell muffinsmaskin som stod och samlade damm”.

Vi lever i dag i ett tekniksamhälle som för bara några tiotal år sedan var rena utopier. Och det är inom datavärlden vi ser det tydligast, där en ny är modell på gång redan innan bläcket hunnit torka på bruksanvisningen från den förra.

Jörgen KlinthageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons