unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sölvesborg stänger biblioteken

Bibliotek och fritidsgårdar stängs. Musikskolan tar paus. Det är några av de 57 åtgärder som Sölvesborgs kommun tar till för att förebygga spridningen av coronaviruset.
Kommunchef Lars Ericsson, kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Roine Olsson (S) presenterade på onsdagen åtgärder för att förebygga smittspridning av coronavirus.
Kommunchef Lars Ericsson, kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Roine Olsson (S) presenterade på onsdagen åtgärder för att förebygga smittspridning av coronavirus.
Foto: Filip Persson

Sölvesborgs kommun har redan infört en rad åtgärder för att begränsa smittspridningen. På onsdagen presenterade kommunledningen ett samlat paket som rör både egen personal, allmänheten och näringslivet.

Här är några av de åtgärder som presenterades:

Besöksförbud har införts på särskilda boenden och korttidsboenden. Besök på LSS-boenden bör undvikas. Mötesplatserna på Duvan och Svalan stängs. Elevpraktiken inom omsorgen upphör tills vidare. Personal som har minsta symtom av snuva och feber uppmanas att stanna hemma.

– Vi har något ökade sjuktal inom omsorgen och svårare att rekrytera vikarier. Men läget är hanterbart, säger kommunchef Lars Ericsson.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Planerade inspektioner från IVO ställs in. Samverkan med privata vårdgivare ska utökas för att vid behov säkerställa omsorgen.

När det gäller skolan är grundregeln att friska personer ska fortsätta att vara i förskolan eller skolan. Vårdnadshavare med barn i avgiftsfri förskola bör överväga att hålla barnen hemma för att avlasta personalen.

Kommunen vädjar till familjer där någon har hosta och feber att hela familjen håller sig hemma. Vårdnadshavare som hämtar barn ska göra det utanför skolans ytterdörrar. Alla icke akuta möten med föräldrar ställs in.

Kommunen går också in i ett beredskapsläge där skolor helt eller delvis kan komma att stänga.

Personalläget inom skolan är förhållandevis gott.

– Just nu är sjuktalen faktiskt något lägre än vid motsvarade tid i fjol, säger Lars Ericsson.

Men det finns beredskap för att slå ihop avdelningar, omplacera personal och ställa in skolämnen.

Förhandlingar med fackliga organisationer inleds för att tillfälligt stänga bibliotek, musikskolan och fritidsgårdar i nuvarande form. Frigörandet av personalresurser ska i möjligaste mån användas för annan verksamhet inom kommunen. Beslutet gäller i första hand till den 17 april.

Kommunen ska undersöka möjligheten att ta fram en volontärmodell där allmänheten kan rycka in och hjälpa till med behov som kan dyka upp.

För kommunens anställda gäller att möten rekommenderas via telefon eller digitala kanaler. Tjänsteresor och arrangemang ställs in. Anställda avråds också från att åka kollektivt. Nyckelpersoner får använda kommunens leasingbilar till och från jobbet. Den som kan jobba hemifrån uppmanas att göra det. Restriktion för semesteransökningar införs.

För att stimulera näringslivet ska en infrastruktur skapas där civilsamhället kan köpa presentkort eller sponsra lokala företag. Privata fastighetsägare uppmuntras att sänka hyrorna till privata företagare och föreningar de kommande månaderna. Samma förhållningssätt gäller kommunägda lokaler.

Lokala livsmedelshandlare ska kunna ansluta sig till en infrastruktur där äldre personer kan få varor hemkörda.

Möjligheten att stoppa företags avgifter för tillsyn av miljö, alkohol och livsmedelskontroll undersöks. Förskottsbetalning införs till krögare och föreläsare för eventuella uppskjutna kommunala arrangemang.

Som vi berättade i går tidigareläggs nya inpasseringsrutiner till stadshuset.