Primärvården i Sölvesborg har fortsatta problem med underbemanning på läkarsidan.
- Ja, vi har haft det besvärligt ett par år nu, säger Liselotte Brunnberg, verksamhetschef för primärvården i Sölvesborg.
Idag är fem familjeläkare fast anställda inom Sölvesborgs primärvård. Dessutom har man tillgång till en hyrdoktor, en så kallad stafettläkare. Men, det finns ytterligare tre läkartjänster som är obesatta. Den främsta orsaken till detta är enligt Liselotte Brunnberg svårigheter att rekrytera läkare med specialistutbildning inom allmänmedicin.
- Vi hade annons ute senast i lördags, säger hon. Rekrytering är något som vi håller på med hela tiden; det är ett arbete som pågår ständigt.
Gör ni tillräckligt för att försöka besätta de här tjänsterna?
- Jag tycker att vi gör vad vi kan på den fronten. Vi annonserar regelbundet, vi följer upp tips som vi får, vi kontaktar själva tänkbara kandidater och så vidare.
Varför är det då så svårt?
- Det är ett nationellt problem. Det är på det viset överallt i Sverige, mer eller mindre. En av anledningarna är att det helt enkelt inte finns tillräckligt många familjeläkare på arbetsmarknaden.
Hur tacklar ni det vakuum som uppstår i och med att det är tre läkare för lite?
- En av sakerna vi har gjort är att vi har fått dispens från landstinget för att ta in en hyrläkare.
Täcker detta behovet?
- Det täcker en del, men det är klart att en kan ju inte jobba för tre. Vi har ett högt tryck på oss, så det måste ju bli en prioritering.
Hur ser läget ut framöver?
- Jag kan inte se att kommer att bli en förändring inom den närmaste framtiden, säger Liselotte Brunnberg.
I ett längre perspektiv ser det dock något ljusare ut, tycker hon. Ett ökat antal familjeläkare är under utbildning, men det tar tid. Fem år tar det för en legitimerad läkare att bli färdig med sin specialistutbildning.
- På sikt har jag förhoppningar, säger Liselotte Brunnberg. Vi hoppas att få behålla de läkare som nu håller på med sin specialistutbildning, även när de är färdiga specialister.