GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sweden Rock ställer in

Här kommer en tråkig nyhet för alla hårdrocksfans – sommarens Sweden Rock ställs in.
Hammerfall under förra årets Sweden rock festival.
Hammerfall under förra årets Sweden rock festival.
Foto: Johan Hultgren

I sommar väntades en anstormning av cirka 30 000 personer till ängarna utanför Sölvesborg när Sweden Rock skulle köras i sedvanlig ordning – med affischnamn som Guns n' Roses, Volbeat, In Flames, Turbonegro, Nightwish, Accept och Hellacopters.

Men efter den globala coronakrisen så har nu festivalledningen bestämt sig för att ställa in evenemanget den 3-6 juni.

Så här skriver man under tisdagsförmiddagen:

”Den senaste tiden har vi arbetat hårt med att undersöka möjligheterna att senarelägga 2020 års Sweden Rock Festival från juni till slutet av sommaren. Ett tag såg det möjligt ut, då vi fick väldigt positivt gensvar på förslaget från artister, leverantörer och samarbetspartners. Men de senaste veckornas prognoser har inte gett oss de signaler vi hade behövt, och vi står nu i en situation som aldrig tidigare förekommit. Därför siktar vi nu mot 2021 istället”.

Festivalledningen beklagar sitt beslut som man tvingats till.

”Festivalen har även har stor betydelse för åtskilliga andra, så som crew, leverantörer, samarbetspartners, föreningar, försäljare, campingar, hotell med flera. Det är många som under lång tid har jobbat hårt med olika typer av förberedelser inför ännu en så gott som slutsåld festival. Beslutet att ställa in har därför inte tagits lättvindigt, utan in i det sista har vi lagt mycket tid och energi på utforska alternativa lösningar”.

– Det är naturligtvis ett väldigt tråkigt men samtidigt väntat besked. Festivalen betyder mycket för Sölvesborgs kommun och gynnar årligen hela länet på många sätt. Men nu får vi sikta in oss på nästa sommar och där är min absoluta övertygelse att Sweden rock kommer fixa den bästa festivalupplevelsen någonsin för sina besökare. Vi hårdrockare håller ihop, säger kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD).

– Det var ett klokt beslut även om det var oundvikligt. Samtidigt som det är tråkigt för alla som bor här och för alla som ska besöka festivalen och har glädje av den, säger oppositionsrådet Johanna Beijer (S).

Sweden Rock ger ringar på vattnet. Handlarna rustar för att möta besökarnas behov och även restauranger. Men restaurangägaren Ali Kader menar att det har skett ett visst trendbrott på senare tid.

– På senare år har en nedgång skett av kunder i samband med festivalen och jag tror att det bland annat beror på att bussarna går direkt till festivalen och att besökarna inte längre tar vägen förbi Sölvesborg. Däremot är det många som kommer på söndagen när de ska hem från festivalen, säger han.

Nu riktar ledningen för Sweden rock fokus på nästa sommar 2021 istället, det är bestämt att man kommer köra 9-12 juni.

Att man dröjt så länge med att ge besked kring festivalens vara eller icke vara i sommar, när andra stora event runt om i landet ställts in, förklarar man med att man länge sonderade terrängen att kunna flytta fram Sweden Rock mot slutet av sommaren.

– Att ställa in en festival av vår storlek är komplicerat, med ett enormt maskineri och ett stort antal människor bakom.

– För att göra det på rätt sätt är det mycket som måste förberedas innan en utannonsering om detta kan göras. Avtal måste gås igenom, biljetthantering säkerställas, potentiella juridiska konsekvenser genomlysas, personal och band informeras med mera, säger man i en kommentar.