"Torsk och lax är bengaliska tigrar"
Stämningen hos Sydkustfiskarenas avdelning 13 andas betydligt mer framtidstro än de senaste åren. Den enda fråga som vållade oenighet var årsavgiften, som nu höjdes, sedan förre ordföranden Janne Ernstsson påpekat att "vi borde skämmas - ingen annan har så låg avgift". Frågan avgjordes med handuppräckning och nu höjs medlemsavgiften från 50 till 100 kronor.
Kaj Larsson, tidigare s-riksdagsman och sakkunnig i fiskefrågor hos jordbruksminister Winberg, numera ordförande i förbundets torskgrupp, informerade om att EU-kommissionen med all sannolikhet genomför den revidering uppåt av torskkvoterna som flaggades för i Vilnius i fjol.
Att det nu blir något högre kvoter resten av året var glädjande, och en diskussion om att man i fjol inte kunnat ta upp hela den tilldelade kvoten fördes.
- Vi i gruppen ska styra upp fisket utifrån den mängd torsk som landas per vecka, så vi tar upp varken för mycket eller för litet torsk, förklarade Kaj Larsson.
Därefter tog förbundsordföranden Reine Johansson plats i den tillfälliga talarstolen av fisklådor som stod beredd i hembygdsgården i Nogersund.
I år, liksom i fjol, uttalade han stark kritik mot regeringens fiskepolitik.
- Jag är förvånad över dem som säger vi ska dra ett streck och glömma. Jag kommer icke att glömma. Regeringen sitter på en torsk och för att få sitta vid makten säger de "ja" till varje pris, hävdade Reine Johansson.
- Ensidiga fiskestopp är fullständigt meningslösa, anser Reine Johansson, som även varnade borgerliga partier samarbete med mp, och efterlyser en heltäckande politik med väl utformade förvaltningsplaner för långsiktigt hållbart fiske.
- När man genomfört en plan måste man också lätta på restriktionerna. Inte i något annat land än Sverige förs en debatt som denna, med katastrofvarningar där torsk och lax beskrivs som en bengalisk tiger.
Om det är gynnsamt att torskbestånden delas i ett östligt och ett västligt betvivlade de flesta och en kort diskussion fördes huruvida överfiskningen upphör i på andra sidan Östersjön när EU utvidgas och kontrollen ökar.
Svenska konsumenter vill ha östersjötorsk och man diskuterade hur konsumtionen av fisk från Östersjön ska kunna ökas.
- Konsumenterna har inte bojkottat fisken, de får bara ingen chans att köpa den - de stora kedjorna tar inte in den, påpekade Reine Johansson.
Henry Berntsson ansåg att om de 800 000 svenskar som nu är långtidssjukskrivna åt mer fisk skulle de alla må bättre, och fick i detta medhåll av mötet.
Christer Skoog, s-riksdagsman och ledamot i fiskeriverkets styrelse, var också med på mötet, som han tyckte andades hopp inför framtiden. Men han förstår Reine Johansson och håller till vissa delar med.
- Jag är fullständigt överens med honom om att ett ensidigt svenskt fiskestopp inte gör någon nytta, liksom att vi måste öka möjligheterna för svenska konsumenter att köpa torsk från Östersjön, säger Christer Skoog, som tillsammans med två andra s-politiker, Lilian Wirgin och Kristian Örnfjäder lagt en motion i höstas om just detta.
- Vi skulle vilja ha någon form av "certifiering" så att konsumenterna visste att det var torsk som fiskats av svenska fiskare inom den tillåtna kvoten, för vi tror - precis som fiskarena - att konsumenterna vill ha svensk fisk.
Reine Johansson kritiserade regeringen hårt och vill inte glömma, finns det något du som s-politiker kan göra åt det?
- Jag ingår i en särskild socialdemokratisk fiskegrupp som arbetar med fiskefrågor för att öka kunskapen hos övriga politiker om det ämnet. Men visst har diskussionen om det ensidiga fiskestoppet och annat skadat anseendet för socialdemokraterna och det kommer att ta tid att reparera det. Jag förstår att Reine Johansson är besviken. Jag tror det var en bättre dialog då det fanns en särskild fiskesakkunnig som rådgivare hos jordbruksministern. Det är synd att inte den kompetensen finns längre.