Hemma mot Leksand åkte laget på en ny svidande förlust, 0–2.
AIK och tränaren Carl Wendt är på väg mot ett ödesdigert kval i vår. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Förlusten var den tredje i rad och den 25:e på 29 matcher den här säsongen.

Stockholmslaget har aldrig varit ur SDHL och föregångaren Riksserien och har tagit fyra SM-guld genom tiderna.

I kampen om den åttonde och sista slutspelsplatsen, och därmed slippa kval, är niondeplacerade AIK tre poäng och dessutom 28 minusmål efter åttan HV71.

AIK har tre matcher kvar, samtliga på bortaplan, medan HV71 har spelat en match mindre.

Jumbon i SDHL får kvala mot två lag från damernas hockeyallsvenska där storsatsande Frölunda kan bli ett av lagen som väntar.

"Inte i nivå"

Leksand gjorde båda sina mål i andra perioden genom Hanna Sköld och Wilma Johansson. AIK jagade i tredje perioden, men hade svårt att skapa chanser.

– Det är synd att vi inte kommer upp i den nivå vi kan. Oavsett om man ska till kval eller slutspel så behöver man spela bra hockey, man kan inte bromsa sig in i det, säger Wendt.

Ett decimerat HV71 kom till mötet med Djurgården med två raka segrar – senast 3–0 mot Linköping i lördags – men med bara 13 utespelare i laguppställningen orkade inte Jönköpingslaget.

Djurgården tog ledningen i slutet av andra perioden och vann till slut med 4–1. Segern innebär att Djurgården tog greppet om tredjeplatsen i serien bakom ledande Luleå och tvåan Brynäs.

SDE skrällde

Brynäs föll överraskande borta mot SDE, 4–6.

Stockholmslaget fick en drömstart på matchen och gick upp i 2–0-ledning redan efter 2.37.

Förlusten var Brynäs blott fjärde för säsongen och Gävlelagets avstånd till Luleå är fortfarande åtta poäng.