Sport

Cheerleading in i RF: ”Ett erkännande – att det är sport”

Sport Artikeln publicerades
Cheerleading är numer med i RF-familjen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Cheerleading är numer med i RF-familjen.

Ombuden på helgens Riksidrottsmöte gick emot styrelsens förslag. Cheerleadingen får komma in i Riksidrottsförbundet (RF).

– Det var som en prisutdelning det här. Vi vann guld, säger Katarina Eriksson, ordförande i Cheerleadingförbundet.

– Ett erkännande att det är sport, inflikar Eline Nyström, huvudledare för Karlskrona GF:s undersektion cheerleading

FAKTA

Beslut från stämman

Dessa förbund fick avslag på sin ansökan om att bli ett eget förbund:

Svenska bodybuildning- och fitnessförbundet

Svenska bridgeförbundet.

Svenska padelförbundet.

Svenska e-sportförbundet.

Svenska förbundet för funktionell fitness.

Svenska kanotslalomförbundet.

Sverige lacrosse.

Svenska surfförbundet.

Visa mer...

Tolv ansökningar om medlemskap var uppe för debatt på RF:s riksmöte i helgen. En av dem är Cheerleadingförbundets.

Trots att förbundsstyrelsen yrkat om avslag på deras ansökan lyckades Cheerleadingförbundet få uppbackning från ombuden och kan nu kalla sig ett eget förbund inom RF.

– Vi behövde det här för att bli erkända som en egen idrott och egen sport. Vi har nära 11 000 unga tjejer som den här bekräftelsen är väldigt viktigt för, säger Katarina Eriksson.

För några veckor sedan tog Sverige VM-guld i juniorklassen och Cheerleadingförbundet hoppas nu att deras medlemskap i RF kan leda till nya framgångar.

Björn Eriksson, ordförande i RF menar inte att ombuden gick emot styrelsen.

– Alla beslut vi föreslog följde man, med två undantag, säger Björn Eriksson, ordförande i RF.

– När det gäller cheerleading tycker jag mycket väl att man kan leva med det. Det är en fungerande idrott, men de kanske inte helt uppfyller kriterierna, säger Björn Eriksson.

För Carlskrona All Star Cheerleading som är en undersektion i Karlskrona Gymnastikförening betyder Riksidrottsmötets beslut oerhört mycket.

Så här säger Eline Nyström som är huvudledare för cheerleadingsektionen.

– Först och främst betyder det mycket för de aktiva på högre nivå för att de ska kunna få samma stöttning från förbundet som andra idrottare har möjlighet att få.

– Sen är det oerhört viktigt som aktiv att få det här erkännandet, nu är vi inte längre en ”typ av gymnast”, nu har vi vår egen sport.

Karlskrona Gymnastikförening är, enligt uppgifter från Svenska Cheerleadingförbundet, den enda föreningen i Blekinge som har cheerleading på programmet.

Carlskrona All Star Cheerleading har tre grupper, mininorer, juniorer och seniorer.

Totalt är det 41 aktiva i föreningen, men för tillfället är det tävlingsstiltje.

– Målet är att ha ett lag i tävling nästa säsong, säger Eline Nyström.

Med ett erkännande i RF betyder det att ni vill bilda egen klubb nu?

– Det är många cheerleadingklubbar som brutit sig loss eftersom det inte alltid är det bäst att vara i en klubb där huvudgrenen är en annan, men vårt samarbete med Karlskrona Gymnastikförening fungerar bra så vi kommer ligga kvar under KGF.

Cheerleading kom med. Friskis & Svettis, som var den enda ansökan förbundsstyrelsen tyckte skulle tillstyrkas och som i dag ingår i Friidrottsförbundet, får vänta.

Det blev dock inget avslag, förslaget skickades i stället på återremiss för senare behandling.

– Vi tyckte det var moget för beslut nu, men det är ju en bedömning, säger Björn Eriksson.

Stämman beslutade också om nya villkor för att vara medlem i RF, villkor som även gäller invalda medlemmar. Det resulterade i att förbund för första gången uteslöts från RF.

Fram till i dag har RF:s tre miljoner medlemmar och 22 000 föreningar varit indelat i 71 specialförbund. Men både Kälksportförbundet och Landhockeyförbundet fick lämna eftersom de har för få föreningar för att uppfylla villkoren för medlemskap.

Styrelsen fick även mandat att göra om bidragssystemet och Padelförbundet röstades in som medlemmar i idrottens studieförbund, SISU Idrottsutbildarna.

Blekingesport/TT

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.