Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"De är hjältar för mig"

Scoutningen av Spanien gav svaret: ligg lågt, samlat och fokusera på försvarsspelet.
Mot Slovakien räknar Sverige med en annan matchbild.
Fotboll • Publicerad 15 juni 2021
Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Sveriges förbundskapten lyfter upp tre matcher som tillsammans med flera andra har varit material i scoutningen av Spanien.

Tre matcher som gav tydliga indikationer på hur spanjorernas offensiva bolltrillande inte ska bli för sårande, för förödande.

Annons

– Tyskland var här i höstas, de ville bjuda upp till dans och förlorade med 0–6. Det var 70–30 bollinnehav, 23–2 i avslut och så vidare, säger Janne Andersson.

– I mars var det två VM-kvalmatcher, mot Georgien och Grekland och de lade sig lågt; Grekland snodde en poäng och Georgien höll på att göra det. Det är så man får spela mot sådana här lag. För mig finns inget annat sätt.

"De är hjältar för mig"

Sverige valde helt enkelt att gå på Georgiens och Greklands taktiska upplägg, låg lågt, lyckades hålla 0–0 och fick med sig ett poäng från landslagets EM-start i Sevilla.

– Det handlar hela tiden om att analysera motståndet, titta på deras svagheter och styrkor, sätta det i förhållande till våra svagheter och styrkor, och gå ut med en plan. Killarnas attityd att fullfölja det vi gör, det är fantastiskt, de är hjältar för mig.

– Vi måste hitta en taktisk ingång till matcherna för att få bästa möjliga resultat. För mig är 0–0 en fantastisk öppning på EM.

Anfallaren Marcus Berg, som tillsammans med Alexander Isak hade de två enda heta svenska chanserna:

– Det var en otroligt tuff match. Spanien är ett världslag och det visste vi om innan. Det blev väldigt jobbigt för oss, framför allt första halvlek där vi inte kom till de chanser som vi hade velat, säger han.

– Men hade vi sagt att vi skulle få en poäng innan matchen, i en öppningsmatch på deras hemmaplan – då tror jag alla hade tagit det alla dagar i veckan.

Annan matchbild mot Slovakien

Janne Andersson säger att det självklart finns delar som han hade velat se annorlunda, men i sin helhet är han nöjd med prestationen på Estadio La Cartuja.

Med en poäng i bagaget handlar Spanien-matchen om då, och från och med nu handlar tillvaron om nuet. Och för Sveriges del är det Slovakien i S:t Petersburg.

Annons

– På fredag möter vi Slovakien som spelar på ett annat sätt. De ligger betydligt lägre, vilket gör att vi får mer tid i vår speluppbyggnad – om de nu inte ändrar något. Det kommer innebära att det blir andra ingredienser i våra principer som vi behöver använda för att bli lyckosamma, säger Andersson.

Fakta: Så fortsätter Sveriges gruppspel

Slovakien i S:t Petersburg på fredag klockan 15.00.

Polen i S:t Petersburg den 23 juni klockan 18.00.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons