Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Diego Maradona är död

Diego Armando Maradona, av många ansedd som världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, är död.
Han blev 60 år gammal.
Fotboll (TT) • Publicerad 25 november 2020 • Uppdaterad 26 november 2020
Diego Maradona, en av tidernas främsta fotbollsspelare, är död. Han blev 60 år gammal. Arkivbild.
Diego Maradona, en av tidernas främsta fotbollsspelare, är död. Han blev 60 år gammal. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Maradona drabbades av hjärtstillestånd på onsdagsmorgonen, skriver Argentinas största morgontidning Clarín. Han befann sig då i staden Tigre i utkanterna av huvudstadsområdet Buenos Aires.

Där har han befunnit sig sedan han tidigare i november skrevs ut från sjukhus efter att ha varit inlagd i över en vecka till följd av en blodpropp i hjärnan.

Annons

Diego Armando Maradona, som fyllde 60 år tidigare under hösten, var sin tids ohotat största stjärna på fotbollsplanen. Mest känd är han för att ha lett Argentina till VM-guld 1986 – de två målen i kvartsfinalen mot England, det ena en sagolik soloräd, det andra med handen, är legendariska – och för att ha lyft italienska Napoli från Serie A:s bakgård till två ligatitlar.

Efter spelarkarriären har han fört en hård kamp mot sitt alkohol- och drogmissbruk, och i samband med att han skrevs ut från sjukhuset tidigare i månaden berättade hans advokat att beroendet blivit värre på sistone.

– Diego har genomgått sin kanske tuffaste tid i livet, sade advokaten Matias Morla då.

Fakta

Diego Armando Maradona

Född: 30 oktober 1960 i Lanús, Buenos Aires, Argentina.

Klubbar, som spelare: Argentinos Juniors 1976–1981, Boca Juniors 1981–1982, Barcelona 1982–1984, Napoli 1984–1991, Sevilla 1992–1993, Newell's Old Boys 1993–1994, Boca Juniors 1995–1997.

Som tränare: Textil Mandiyú, Racing Club, Argentinas landslag, Al-Wasl, Deportivo Riestra, Fujairah, Dorados de Sinaloa, Gimnasia de La Plata.

Landslag: 91 matcher, 34 mål.

Meriter som spelare: Spelade i fyra VM och tog VM-guld 1986 efter finalseger över Västtyskland. Var den då dyraste övergången när han 1984 gick till Barcelona för 5 miljoner dollar, samt då han två år senare flyttade till Napoli för 6,9 miljoner dollar. Förde Napoli till första ligatiteln 1987 och klubben tog ytterligare en ligatitel 1990 under Maradonaeran.

Meriter som tränare: Förde Argentina till VM 2010, där laget blev utslaget i kvartsfinal.

Övrigt: I VM-kvartsfinalen mot England (2–1) 1986 gjorde Maradona båda målen. Det första gjorde han med handen, vilket domaren inte såg, och det döptes till "Guds hand". Det andra gjorde han genom att springa själv i 60 meter och dribbla sig förbi fem engelsmän, ett mål som valdes till århundradets mål av fifa.com-läsare.

Inför sin 60-årsdag tidigare i höst skrev Maradona i ett öppet brev att på önskelistan fanns: "Jag vill göra ännu ett mål mot England, denna gång med min högra hand" och "jag skulle vilja att Napoli vinner en Scudetto (italienska ligatiteln) snart".

Om målet med handen i VM skrev han då: "Om jag hade kunnat gå tillbaka och ändra historien hade jag gjort det. Men målet är fortfarande ett mål, Argentina blev världsmästare och jag var världens bästa fotbollsspelare".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons