Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Djokovic kvar i förvar – beslut dröjer

Tennisstjärnan Novak Djokovic verkar få vända hem igen, efter att ha stoppats av gränspersonal på flygplatsen i Melbourne.
Men världsettan har överklagat beslutet – och hans öde lär avgöras först på måndag.
Tennis • Publicerad 6 januari 2022
Novak Djokovic på en bild från november i fjol.
Novak Djokovic på en bild från november i fjol.Foto: Luca Bruno/AP/TT
Det tog stopp för Novak Djokovic på flygplatsen i Melbourne.
Det tog stopp för Novak Djokovic på flygplatsen i Melbourne.Foto: Hamish Blair/AP/TT
Novak Djokovic-supportrar manifesterar sitt stöd utanför karantänhotellet där den serbiska tennisstjärnan befinner sig.
Novak Djokovic-supportrar manifesterar sitt stöd utanför karantänhotellet där den serbiska tennisstjärnan befinner sig.Foto: James Ross/AP/TT

Den 34-årige serben ska enligt ABC News ha övertygat två paneler – dels en inom det australiska tennisförbundet, dels en vid delstaten Victorias hälsodepartement – om att han ska ha haft rätt att delta i Australian Open utan att ha varit fullvaccinerad mot covid-19.

Men hos gränspersonalen vid flygplatsen i Melbourne tog det stopp. Där krävs intyg på dubbelvaccinering eller intyg på medicinskt undantag för att få komma in i landet, vilket är resenärens ansvar, enligt premiärminister Scott Morrison.

Annons

– Det är upp till dem att ha bevis som visar varför de inte behöver vaccineras. Han lyckades inte lämna det beviset till de anställda vid gränsmyndigheten i går kväll, säger Morrison vid en presskonferens under torsdagen.

Ansökan avslogs

Eftersom Djokovic inte kunde visa upp godtagbara dokument har hans visum dragits tillbaka.

Djokovic befinner sig i nuläget på ett karantänhotell i Melbourne. Hans advokater lämnade in en överklagan kring beslutet att deportera honom, och nu har en domstol beslutat att serben inte kommer att deporteras före en domstolsförhandling på måndag, skriver AFP.

Hans advokater har även begärt att Djokovic ska flyttas till ett hotell med en tennisbana, och man ska också se över om det är möjligt att avgöra ärendet innan turneringen drar i gång den 17 januari.

Världsettans turer nådde också högsta diplomatiska nivå, när Serbiens president Aleksandar Vucic i ett uttalande lovade att alla landets organ skulle "göra allting för att se till att trakasserierna av världens bästa tennisspelare tar slut, omedelbart".

Morrison betonade att Serbien är en god vän till Australien, och tror inte att debaclet kommer att skada Australiens rykte.

– Det här är ett väldigt specifikt fall som handlar om en individ och Australiens lagar och dess rättvisa tillämpning, säger Morrison enligt news.com.au.

Många i Australien – som genomlidit utdragna och omfattande nedstängningar till följd av pandemin – har irriterats över att tennisstjärnan skulle ha beviljats undantag, som setts som någon form av särbehandling.

Oklar grund för undantag

Australian Open har nekat till att Djokovic ska ha särbehandlats, och bara en handfull av de totalt 26 personer med kopplingar till turneringen som har ansökt om att få medicinskt undantag från vaccinationskravet, har fått det beviljat, enligt AP. Totalt kommer 3 500 spelare och kringpersonal till Australien för turneringen, som inleds den 17 januari.

Bland de medicinska undantagen som är godtagbara finns akuta medicinska förhållanden, som att man ska genomföra en större operation, att man drabbats av allvarliga biverkningar av en tidigare covidvaccindos, att man varit covidsjuk de senaste sex månaderna eller att man under vaccinationsprocessen är en risk för sig själv eller andra till följd av psykisk ohälsa, enligt ABC.

Annons

Djokovic har inte uppgett vad som har gjort att han ska ha beviljats undantag. Han har tidigare vägrat säga om han tagit vaccinet, men uttryckt skepsis mot det. Han uppgav i juni 2020 att han och hans fru testat positivt för covid-19. Det är oklart om han smittats igen det senaste halvåret.

Med Djokovic deltagande i Australian Open i fara, och Roger Federer skadad, ligger fältet öppet för spanske Rafael Nadal att ta en historisk 21:a grand slam-titel och därmed ta steget om sina rivaler i titelsamlingen. I dag har alla tre 20 vardera.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons