Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Drömmen nära för Finland: "Ganska otroligt"

Tre poäng mot Ryssland i morgon – då är mästerskapsnykomlingen Finland klart för åttondelsfinal i fotbolls-EM.
Fotboll • Publicerad 15 juni 2021
Finländske mittbacken Paulus Arajuuri (2) hoppas att hans lag ska fixa EM-avancemang med en seger över Ryssland.
Finländske mittbacken Paulus Arajuuri (2) hoppas att hans lag ska fixa EM-avancemang med en seger över Ryssland.Foto: Stuart Franklin/AP/TT

Inte många trodde på Finland inför nationens mästerskapsdebut i fotbollssammanhang.

Men efter skrällsegern mot Danmark, 1–0, i den skräckmatch där Christian Eriksen drabbades av hjärtstopp, kan Finland säkra avancemang i bortamatchen mot Ryssland i morgon i S:t Petersburg.

Annons

– Vi visste om att vi inte är här för att titta på de andra. Vi ska tömma allt vi har, säger Arajuuri.

Tre poäng till Finland och avancemanget är klart.

Även en poäng kan räcka.

Ingen seger på 109 år

De två bästa lagen från varje grupp går vidare samt fyra av de sex bästa grupptreorna. I förra EM avancerade Portugal som grupptrea med tre inspelade poäng, men både Albanien och Turkiet – som också hade tre poäng, men sämre målskillnad – åkte ut.

Ryssland föll med 0–3 mot Belgien i sin första match och har pressen på sig.

Men Ryssland är en finländsk mardrömsmotståndare. Bara en gång har Finland besegrat ryssarna, för 109 år sedan, under OS i Stockholm 1912.

– Det känns ganska otroligt att vi har spelat oss till den situationen att vi kan vara klara för avancemang efter två matcher. Vi är otroligt taggade, säger Arajuuri.

"Tog det bra""

Finländarna bearbetade skräckkvällen på Parken i lördags direkt efteråt med samtal på hotellet. Någon professionell hjälp ansågs inte behövas.

– Vi diskuterade hela situationen i grupp efter match på hotellet. Spelarna tog det hela bra och då vi redan på kvällen fick uppgifter om att Eriksen mår förhållandevis bra släppte den värsta chocken, säger finländska landslagets presschef Timo Walden till Hufvudstadsbladet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons